Арнаутовић: Шмит дао већа овлаштења

Срна
Арнаутовић: Шмит дао већа овлаштења

САРАЈЕВО- Предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Суад Арнаутовић поздравио је данас, у име ЦИК-а, измјене Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит, оцијенивши да се њима јачају капацитети Комисије.

Арнаутовић је рекао да је Шмит, прије доношења тих измјена, обавио консултације са ЦИК-ом, што сматра битним јер сва донесена рјешења треба да буду проводива.

"Ова рјешења су и те како проводива и овај ЦИК има капацитет да их досљедно проведе", рекао је Арнаутовић на сједници ЦИК-а у Сарајеву.

Он је додао да су наметнутим измјенама обухваћени проблеми које је Комисија раније детектовала и навела у инцијативи за измјену Изборног закона коју је прошле године упутила Парламентарној скупштини БиХ.

Арнаутовић је оцијенио да је Шмит измјенама ставио "својеврстан етички панцир против оних јавних званичника, присталица и кандидата политичких странака који одлуче да крше Изборни закон".

"Први пут ће најодговорније особе у политичким странкама, њихови предсједници, бити одговорни за кршење закона", прецизирао је Арнаутовић и подсјетио да је до сада ЦИК могао да за кршење Изборног закона санкционише странку и појединца са кандидатске листе ако се утврди да је одговоран.

Члан Комисије Жељко Бакалар додао је да Шмит измјенама Изборног закона забранио носиоцима извршних функција злоупотребу јавних средстава у изборној кампањи.

"То је велики изазов за ЦИК с обзиром да такве врсте поступака ми до сада нисмо проводили", рекао је Бакалар и затражио да надлежне службе у Комисији припреме списак носилаца извршних функција који су истовремено кандидати на општим изборима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана