Апсурди у институцијама: Социолог надгледа тендере, а инжењер избјеглице

Маријана Миљић Бјеловук
Апсурди у институцијама: Социолог надгледа тендере, а инжењер избјеглице

САРАЈЕВО - Ревизори приликом чешљања финансијских извјештаја министарстава на нивоу БиХ сваке године откривају на тону неправилности за које нико не одговора. Такође долазе и до запаљујућих открића да институције на појединим радним мјестима ангажују људе који се са својом професијом никако се не могу бавити пословима на које их надлежни постављају.

Тако је Канцеларија за ревизију институција БиХ приликом контроле финансијских извјештаја Министарства за људска права и избјеглице БиХ утврдила да су издаци на основу уговора о дјелу у прошлој години реализовани у нето износу од 311.841 КМ. Ти трошкови су у односу на годину раније мањи за 131.459 марака.

- На основу уговора о дјелу током прошле године било је ангажовано укупно 29 извршилаца. Издаци по овом основу исплаћени су на мјесечном нивоу у распону од 50 до 3.750 марака - наведено је у ревизорском извјештају.

Даљом контролом ревизори су дошли до податка да се ангажмани по овом основу у одређеном броју случајева односе на послове који представљају редовне послове министарства, као што су сарадник за кадровске послове у министарству, преводилац, складиштар....

- Такође, у појединим случајевима смо уочили да се стручно звање лица које је ангажовано на основу уговора о дјелу не може довести у везу са врстом посла који по уговору треба да обави. Тако је на примјер за послове асистента за помоћ при укључењу избјеглица и лица којима је признат статус супсидијарне заштите ангажовано лице са стручним звањем дипломирани инжењер пољопривреде - наводе ревизори.

Наводе и још један примјер, односно да је на пословима техничког сарадника за праћење тендерске и уговарачке процедуре те детаљног прегледа пројектне документације на пројектима електрификације стамбених јединица ангажовано лице са стручним звањем професор филозофије и социологије.

- Ангажман на основу уговора о дјелу у министарству је присутан у дужем периоду, а предмет уговора нису једнократни конкретни послови, што за посљедицу има неусклађеност са прописима и нетранспарентно запошљавање - закључују ревизори.

И није ово једина неправилност која је откривена у Министарству за људска права и избјеглице којим руководи Севлид Хуртић. Ревизори су имали примједбе и на трошкове репрезентације, јавне набавке, одржавање службених возила...

Трошкови за услуге репрезентације закључно са прошлом години у Хуртићевом министарству износили су 48.352 КМ, а ревизијом је утврђено да је било издатака за организовање догађаја који нису предвиђени правилником.

Ревизори су приликом контроле јавних набавки у Министарству за људска права и избјеглице утврдили и да нису испоштовани сви прописи приликом куповине службених аутомобила, али и информационо-техничке опреме.

Скупе обуке у иностранству

Трошкови Министарства за људска права и избјеглице БиХ за стручно образовање запослених са 31.12.2023. године износили су 5.174 КМ, а тај износ односи се само на плаћене котизације за учешће на семинарима и конференцијама у иностранству које организују агенције из БиХ.

- Путни и остали повезани трошкови учешћа на обукама износили су 12.699, тако да укупни трошкови похађања споменутих едукација износе 17.873 КМ.

Имајући у виду да повезани трошкови едукација у иностранству значајно поскупљују едукације запослених те да се обуке на исте или сличне теме организују и у БиХ, сматрамо да Министарство има могућност да рационализује издатке по овом основу - наводе ревизори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана