Додик: Неприхватљиво што је БиХ била уздржана о захтјеву Приштине

Срна
Foto: Твитер/Милорад Додик

БАЊАЛУКА - Неприхватљиво је то што је БиХ била уздржана у Савјету Европе о уласку самопроглашеног Косова у ову организацију с обзиром на то да је за такву одлуку потребна сагласност, рекоа предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је рекао да је уздржан глас БиХ показатељ да не поштује себе јер није признала јужну српску покрајину као независну.

"О спољној политици у БиХ одлучује Предсједништво. За ту одлуку била је потребна сагласност. Они сами не поштују себе, а онда очекују да их неко други поштује. Некоректно је и неприхватљиво са становишта да 49 одсто територије и један конститутиван народ не поштујете, да не говорим о томе да се не поштује и Србија", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, они који заговарају такав приступ захтијевају да Србија поштује територијални интегритет БиХ, а чим им се укаже прилика спремни су да уруше интегритет Србије и допринесу њеној сатанизацији.

"То је неприхватљиво. Република Српска не признаје Косово и било какав статус у било каквим организацијама", истакао је Додик.

Додик је нагласио да стално и понављано антидејтонско, неуставно и антисрпско понашање амбасадора, којим се заобилазе утврђене уставне процедуре и дају инструкције базиране на личним процјенама, непрестано наносе штету како Србима у БиХ, тако и у региону.

"Поменуто гласање је извршено према једностраној инструкцији министра (иностраних послова у Савјету министара Елмедина) Конаковића, без процедуре и сагласности Предсједништва, дакле тајно, мимо утврђених процедура. Амбасадор који је гласао не долази из реда српског народа па према томе можемо говорити само о злоупотреби положаја и процедура, што је постала уобичајена пракса хрватских и бошњачких дипломата", нагласио је Додик.

Он је подсјетио да се институције и лидери из Републике Српске годинама боре против наведене антидејтонске праксе која наноси огромну штету свима на које се уопштено или у појединачним случајевима односи.

"Дубоко жалимо због исхода наведеног гласања. За Републику Српску, њен народ, институције и лидере, Косово и Метохија је саставни и неотуђиви дио Републике Србије", рекао је Додик.

На данашњој ванредној сједници Комитета министара прихваћен је захтјев Приштине за чланство у Савјету Европе. Захтјев је прослијеђен у даљу процедуру у Парламентарну скупштину ове организације.

Никада није био проблем да Милановић дође, али су проблем одликовања

Додик је данас поручио да никада није био проблем да предсједник Хрватске Зоран Милановић дође у Српску, али су проблем одликовања која је уручио.

"Што се мене тиче такав став остаје. Овдје је проблем у одликовањима које је уручио, о којима нисмо разговарали прије тог догађаја", написао је Додик на Твитер налогу.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић присуствовао је 25. марта у Дервенти обиљежавању 31 године од оснивања 103. бригаде ХВО-а коју је и одликовао, што су осудили бројни званичници и удружења у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана