Антић: Апел на јединство у Републици Српској

Срна
Foto: ЈуТјуб

БЕОГРАД - Предсједник “Напредног клуба” Чедомир Антић апеловао је да Србија питање Републике Српске стави међу државне и националне приоритете, а да политички чиниоци у Српској у актуелним тешким временима искажу јединство када је ријеч о државном интересу Српске, одбрани њене аутономије и повратку њених надлежности.

Антић је истакао да се у актуелно вријеме вишеструких криза у свијету, у којем су угрожени статус Косова и Метохије, Срба у Црној Гори и Републике Српске, поставља питање како Србија, Република Српска и српски народ да на њих одговоре.

“Строго се држећи нашег опредељења да се не мешамо у политичке односе у Републици Српској, желели бисмо да апелујемо на одустајање од странчарства”, поручио је Антић на конференцији за новинаре под називом “Република Српска највећа српска побједа у 20. вијеку”, у организацији Напредног клуба, Народне мреже и Центра за развој међународне сарадње.

Он је истакао да Републику Српску нису створили њени тадашњи предсједник, потпредсједници, посланици и људи који су водили војску, него је Република Српска створена недвосмисленом вољом њених грађана која је показивана не само прије, током и након рата, већ и током свих избора до сада.

Антић је позвао на јединство када је ријеч о државном интересу, одбрани аутономије, али и о повратку надлежности Републике Српске.

Он је подсјетио да је тај процес започет са високим јединством и апеловао на то да то јединство не буде напуштено.

Антић је апеловао да Србија питање Републике Српске стави међу државне и националне приоритете.

“Свакако да земља у којој живи више од милион наших сународника, мора имати прворазредну вредност у време када смо са више страна угрожени”, рекао је Антић.

Он је посебно нагласио и да испуњавање врло широких оквира аутономије Републике Српске и широких оквира могуће сарадње како Србије и Српске односно српског народа, тако и Србије и БиХ, није никаква инвазивна политика, и примијетио да није до краја испуњено све што се могло упркос добрим намјерама и ове и прошле владе у Србији.

“Наше уверење је да постоји потреба да се Србија поново изјасни када је реч о Републици Српској и да мора да се изјасни недвосмислено као модерна европска држава. Србија има Устав који је обавезује, међународне уговоре који је обавезују и то што је у тежем положају него пре пет или 15 година не оправдава неактивност”, закључио је Атнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана