Анђелковић: Највећи отров Европе - кршење договора

СРНА
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Највећи отров и проблем Европе није мијењање граница, како тврди министар спољних послова Њемачке Аналена Бербок, већ превара, непоштовање ријечи и споразума што су Срби искусили и на Косову и Метохији и у БиХ, оцијенио је за Срну политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

"Бербокова је рекла нешто што је потпуна неистина, и то је потпуно у складу са њеним, односно деловањем евроатлантских центара моћи у претходним деценијама. Границе могу да се мењају, уз споразуме и на легалан начин. Проблем је када се било шта ради нелегално, а Европљани и Американци се толико куну у легитимитет и легалитет, а заправо је то само изговор за њихову грубу силу и наметање онога што желе", изјавио је Анђелковић.

Он је нагласио да је Запад стао иза Дејтонског мировног споразума 1995. године, али не да би га поштовао већ да би га кршио и варао Србе.

"Имали смо Резолуцију 1244, не да би се на Косову и Метохији на правни и поштен начин решавала криза, већ да се Срби постепено преваре. Имали смо исто то и са Бриселским споразумом. Имали смо то и на истоку Европе са Минским споразумом. Запад прави договоре да би онда другу страну варао, и то је највећи проблем Европе од БиХ, Косова и Метохије, па до Украјине", истакао је он.

Анђелковић је упозорио да сукоби избијају управо због тога јер Запад покушава да се понаша хегемонистички и неоколонијално као што је то радио у 19. веку, а заклиње се у демократске вриједности.

"Све ово што смо чули /од Бербокове/ су грубе лажи и дрскост некога ко нас вара, гледа у очи и прича да смо ми криви због проблема", рекао је Анђелковић.

Према његовим ријечима, то што је урадила Бербокова није само прст у око Србима, који су на то већ навикли, већ и истини и европским вриједностима.

"Оно што она говори, заправо је гажење европских вредности у које се толико заклиње. То је универзални прст у око свакоме коме је стало до правде и морала", поручио је Анђелковић.

Шеф њемачке дипломатије Аналена Бербок изјавила је током посјете Сарајеву да су у БиХ "осјетили да је највећи отров за човјечанство насилно мијењање граница", као и да БиХ само као јединствена може постати чланица ЕУ.

Бербокова је поручила и да је у БиХ прије 30 година одбрањена европска идеја и да "срце Европе данас куца у Кијеву", једнако као што је "у деведесетим годинама у опкољеном Сарајеву".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана