Анђелковић: Mарфијева изјава је пријетња миру у БиХ

Срна
Анђелковић: Mарфијева изјава је пријетња миру у БиХ

БЕОГРАД - Нова изјава америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија да неће мирно посматрати нити допустити распад БиХ представља пријетњу миру БиХ и угрожавање сигурности грађана Републике Српске, чији предсједник Милорад Додик није урадио ништа чиме би угрозио безбједност БиХ, оцијенио је политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

"То је једна врста претње агресијом на Републику Српску. То је буквално претња угрожавањем сигурности грађана Републике Српске, па и мира у БиХ, јер Америка почиње да се осећа фрустрирано што није успела да застраши руководство Републике Српске да прихвати неуставну централизацију", каже Анђелковић.

Он је рекао Срни да Република Српска и Додик ни у једном моменту нису подривали уставни поредак БиХ, нити предузимали било које мјере које угрожавају босанско-херцеговачку државну заједницу.

Такве мјере, додао је, предузимали су они који су, упркос Дејтону и Уставу, покушавали да БиХ централизују на насилан начин, нагласивши да је и Америка дио тог табора.

"Она охрабрује Сарајево да се понаша на начин који је неуставан јер сама врло често повлачи сличне потезе", додао је Анђелковић, који је и историчар.

Он је навео да је на линији такве политике и Марфијева изјава у којој оптужује Додика и његове савезнике за подривање територијалног интегритета БиХ, наводећи како САД неће мирно посматрати распад БиХ. Анђелковић сматра да Америка пријети, али да њен простор за дјеловање ипак није толико велики као што то изгледа и указује да је важно да Бањалука истраје на садашњем курсу. "

Уверен сам да Додик није човек који се плаши претњи и знаће како најбоље да заштити интересе српског народа у БиХ и Републици Српској", закључио је Анђелковић. Амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи рекао је да од предсједника Српске Милорада Додика и његових савезника долази "страшна запаљива реторика, напади на државу, настојања да се подривају БиХ и њене институције, територијални интегритет".

Нећемо стајати по страни и мирно посматрати, нити допустити распад или насиље у овој земљи", рекао је Марфи за "Српскаинфо".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана