АНАЛИЗА Зашто је Њемачка све агресивнија у политици према Србији и Српској

Вељко Зељковић
АНАЛИЗА Зашто је Њемачка све агресивнија у политици према Србији и Српској

БАЊАЛУКА - Потребна је њемачка моћ да се уведе ред на Балкан. Све остало је краткорочно, средњорочно и дугорочно осуђено на пропаст. Ако би Берлин владао, ред би био надохват руке и мир би могао да се врати на Балкан. Њемачка треба и да привуче балканске просторе на своју страну ако жели да оствари доминацију у Европи. Да би то постигла, неопходно је сломити српски фактор.

Ово су поруке које су се протеклих дана могле чути из појединих њемачких медија, који су готово истовремено, али и на слично чудан начин, извијестили о тренутној ситуацији на западном Балкану, неуспјелој стратегији САД и Европске уније, али и “доминацији Србије”, за коју су истакли да се “мора сломити”. При томе су неки од њих изнијели став и позив да Њемачка треба на Балкану да “примијени политику коју је некада водила Аустроугарска прије Првог свјетског рата”?!

Да би ову причу учинили што драматичнијом, упозорено је и како руководства Србије и Српске, али и Мађарске, и даље имају добре односе с Кремљом и руским предсједником Владимиром Путином, што је, према њиховом мишљењу, недопустиво и забрињавајуће због политике коју Москва води. Интересантно, али ови написи појавили су се након увођења казнених мјера Њемачке, у виду повлачења из четири велика инфраструктурна пројекта у Српској, те подизања кривичне пријаве против предсједника Милорада Додика због непоштовања одлука Кристијана Шмита. Свему овоме претходио је и спорни “споразум о нормализацији односа између Београда и Приштине”, у режији Берлина и Француске, а којим се од Србије тражи да се одрекне КиМ.

Да ли је начин писања њемачких медија, реториком из деведесетих, о лошим и добрим момцима, те позивима да Њемачка узме узде када је у питању Балкан, артиљеријска припрема за нове потезе које би Берлин могао предузети против Српске, али и Србије, јер никако из вида не треба изгубити чињеницу да је ова држава тренутно један од главних актера у рјешавању питања Косова, али и генератор криза у БиХ, које спроводи преко свог политичара Кристијана Шмита?

Наратив

Реагујући на ове медијске написе, предсједник Српске Милорад Додик истакао је да наратив о БиХ и региону, који се његује у њемачкој штампи, није пуно одмакао од наратива из деведесетих и распада Југославије, у чему је Њемачка имала најважнију улогу.

Историчар Александар Раковић наводи да нема ту дилему, јер су и ови, како их је назвао, оркестрирани медијски написи открили колико је дубоко агентуарно дјеловање њемачких служби на Балкану, који су опет мете ставили на чело Србији, Српској, али и Српској православној цркви.

- Није се ништа променило у њиховом односу према нама, то је једна константна политика. Једно време су држали рукавице на рукама, сада су их скинули и вратили на подешавање из деведесетих. Опет иста реторика, Срби су лоши момци и главни кривци за политичке кризе у региону. Суштина је да им смета јачање српског фактора и то што нисмо спремни да будемо послушници. Смета им и то што Србија економски напредује и јача. Стабилност у овом делу света Немцима никако не одговара, те очигледно све више нервира - каже за “Глас Српске” Раковић додајући да овакву врсту притисака у наредном периоду треба очекивати и од стране Лондона, који има исте амбиције као и Берлин, а што се већ могло видјети у написима и медијским спиновима појединих британских медија да СПЦ наводно шверцује оружје на КиМ.

Раковић наводи да се иза свега крије покушај остваривања доминације на просторима Балкана који су одувијек због свог геостратешког положаја били интересантни великим силама, поготово Њемачкој која је на тај начин жељела изаћи на “топла мора”.

- Желе успоставити доминацију, као у доба Аустроугарске. Ту улогу је на себе сада преузео Шмит, који није ништа друго до окупациони гувернер у покушају. Никако не треба заборавити поменути да он покушава наставити с политиком коју су пре њега водили разни високи представници, који су, гле случајности, углавном били из Аустрије и Немачке. И то нам много говори о њиховим плановима и намерама - поручио је Раковић.   

Слично мишљење дијели и научни савјетник Драган Петровић наводећи да велике силе балканске народе доживљавају као пасторчад, али се и воде тезом да је мртав Индијанац - најбољи.

- У овим притисцима највише предњаче САД и Британија, а укључивање и Немачке само додатно компликује наш положај. Сада им се због рата у Украјини жури да на овим просторима сломе српски фактор како би што пре успоставили своју контролу. На том путу стоје им Срби, јер и Београд, а поготово Бањалука, показују да нису спремни да буду било чија заморчад. Мислим да је у Српској та одбрана од међународног протектората и стварања неких нових колонија на завидном нивоу. Што би се рекло, на муци се познају јунаци - каже Петровић за “Глас Српске”. 

На питање шта можемо очекивати у наредном периоду, поготово након што су се њемачки медији својом реториком вратили на период из деведесетих, те да ли би то могло бити увод у неке нове и веће притиске, Петровић каже како је један такав сценарио вјероватан, јер ови медији нису нимало безначајни и вјероватно су за тако нешто добили зелено свјетло од власти.

- Како год било, ово није никако добро за нас у глобалу, што би могло да се огледа кроз политичку изолацију појединих политичара, нове санкције и блокаде инвестиција. Мач су већ исукали, колико ће га употребљавати, то ћемо тек видети - сматра Петровић.  

Наводи и да ће будућност ових простора вјероватно одредити неколико ствари. Прва је, како каже, евентуално ново повезивање Европе, односно поправљање покиданих економских ланаца сарадње између, с једне стране, Њемачке, Италије, Француске и с друге - Русије.

- То би имало позитивне ефекте и на нас. Али прави бинго мислим да би била победа Доналда Трампа на наредним изборима у САД, што би сигурно релаксирало односе између великих сила, па самим тим и скренуло стреле које су уперене на Балкан. До тада треба све ово издржати - каже Петровић.

Професор на Факултету политичких наука у Београду Часлав Д. Копривица сматра да приче о “балканској перспективи”, а које сада долазе и са њемачких адреса, нису добре за народе који живе на овим просторима, зато што их опет стављају у једну врсту геополитичког коша, односно интерната за кужне, који су неспособни да сами управљају својим животима и судбинама.

 - Срби не пристају на једну такву матрицу, због чега се проглашавају реметилачким фактором. То је, у ствари, крилатица псеудоимперијалног Запада, ког чини и Немачка. Зато када год Срби дигну главу, то се на Западу доживљава као разлог за узбуну. Не уклапамо се у њихову матрицу. И то је зато јер желимо сами да уређујемо своју кућу, без потчињавања, улагивања и служења интересима тог и таквог Запада. Ово представља и најважнији дио генезе непријатељстава према нама - истакао је Копривица. 

Три листа, једна прича

 “Франкфуртер алгемајне цајтунг” тврди да “Русија у Европи може да се ослони на три савезника”. Мађарска, Србија и “половина БиХ”, која је под контролом Срба, и даље су чврсто лојалне Путину, иако са различитим нијансама, пише у тексту чији је аутор Михаел Мартенс. Берлински “Тагесцајтунг” у ауторском тексту Ериха Ратфелдера пише да “ЕУ и САД желе да придобију српске националисте политиком разумијевања, што је опасан курс”. Аутор овог текста сматра како би се значајна стратешка промјена догодила ако би, за почетак, у Брчко дистрикту биле распоређене веће НАТО снаге. Лист “Берлинер цајтунг”, међутим, доноси текст гостујућег аутора Муамера Бећировића, који сматра да се доминација Србије на Балкану мора сломити, те да је једино Њемачка способна за тако нешто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана