Анализа одређује да ли ће бити повећан минималац

Маријана Миљић Бјеловук
Анализа одређује да ли ће бити повећан минималац

БАЊАЛУКА - Министарства финансија РС урадиће детаљну анализу о макроеконосмским показатељима у Српској, а тај документ одредиће да ли постоје услови за повећање најниже плате са 650 марака.

Закључак је то ванредне сједнице Економско социјалног савјета РС, која је одржана данас са једном тачком дневног реда, отпочињање разговора о повећању минималне плате у Српској.

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић рекао је да су социјални партнери донијели закључак да Министарство финансија сачини анализу из позиције промјене макроекономских кретања, као што је инфлација, БДП и остало.

-  Министарство има рок од 15 дана да направи анализу. Та информација биће достављена социјалним партнерима, а након тога предсједник Економско социјалниог савјета ће на иницијативу неког од социјалних партнера заказати сједницу -  рекао је "Гласу Српске" Аћић након одржане сједнице Економско социјалног савјета.

Нагласио је да је на сједници пословна заједница изнијела став да се не може разговарати о најнижој плати прије почетка четвртог квартала.

- Сматрамо да је то незаконито. Било би крајње неозбиљно да у року од шест мјесеци три пута разговарамо и повећавамо најнижу плата. Ми и даље сматрамо да не постоје макроекономски показатељи на основу којих би требало повећати најнижа плата, али у сваком случају подржавамо да се уради анализа о свим кретањима - казао је Аћић и додао да ће бити направљена и формула према којој ће се израчунавати најнижа плата, односно коригована сваки пута када се промјене показатељи.

Из Савеза сикдиката РС навели су да су послодавци у старту били против дневног реда, али да су ипак на крају пристали да разговарају.

- Сви смо изнијели аргументе. Ми смо навели да до повећања најниже плате у Српској мора доћи јер расту трошкови живота, док су послодавци били изричито против тога да се најнижа плата повећа. Они сматрају да је и садашњи износ довољан. Навели су да би свако ново повећање довело у питање њихов опстанак - казао је "Гласу Српске" секретар Савеза синдиката Горан Станковић.

Навео је и да су се сви сложили да Министарство финансија РС урадити детаљну анализу везану за све показатеље који су неопходни да би се утврдио нови износ најниже плате.

- То су подаци о цијенама, инфлацији те трошковима превоза ове у односу на претходну годину. На основу тих података имаћемо детаљније информације за наредну сједницу, која би се требала да буде одржана  крајем јула или почетком августа. Тада би требали да утврдимо приједлог у којем износу треба повећати најнижу плату - навео је Станковић и додао да је охрабрујуће што министар рада Душко Милуновић, који је и предсједник Економско социјалног савјета, сматра да најнижу плату треба повећати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана