АНАЛИЗА “ГЛАСА“: Комшић срамоти БиХ гдје год стигне

Маријана Миљић Бјеловук
АНАЛИЗА “ГЛАСА“: Комшић срамоти БиХ гдје год стигне

САРАЈЕВО - Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић само додатно срамоти БиХ, а његов рјечник у којем амбасадорку Израела Галит Пелег назива “изманипулисаном и злонамјерном будалом” је ништа друго до уличарски и само њему и доличи.

Став је то аналитичара након дипломатског скандала у режији Комшића, који не бира ни мјесто ни вријеме да баци додатну љагу на БиХ.

- Комшић се и не труди да говори дипломатским језиком. Чак је у свом обраћању углавном непристојан. Користи уличарски језик и то највише говори о њему, него о било чему другоме - казао је “Гласу Српске” аналитичар Данијел Видовић.  

Нагласио је да је сам начин на који је Комшић изабран на позицију хрватског члана Предсједништва срамота за БиХ.

- Он наставља да дјелује на том правцу и својим најновијим потезима само додатно срамоти земљу - поручио је Видовић. 

Исти став дијеле и у Институту за друштвено-политичка истраживања из Мостара гдје наводе да Комшић најновијим својим иступима потврђује оно што је већ јавност БиХ, али и шире знала о њему.

- Он је једноставно вишак у политичком животу БиХ. Узурпирао је позицију хрватског члана Председништва и својим потезима и наступима у јавности показује да га није брига за БиХ и њену позицију у свету - рекао је “Гласу” члан стручног тима Института из Мостара Милан Ситарски.

На домаћој политичкој сцени БиХ, наглашава он, када су у питању ствари везане за спољну политику, владају најдраматичнија збивања, у којима је Комшић узео главну улогу.

- Он тиме само чини велику штету БиХ. У овом случају са Израелом сва питања сада су веома осетљива и тичу се односа са другим веома снажним државама, али то Комшића не брине јер се понаша као што би наш народ рекао “слон у стакларској радњи” - казао је Ситарски, који се нада да су се и они који су до сада вјеровали да је Комшић озбиљан политичар те да заступа озбиљну агенду најновијим његовим иступима у јавности увјерили да је он далеко од тог. 

Амбасадорка Израела у БиХ и Албанији Галит Пелег упитала је Комшића са које стране историје ће остати запамћен, након што је рекао да је “неопрезна и себична” изјава предсједавајуће Савјета министара Борјане Кришто која је исказала недвосмислену подршку Израелу након сукоба на Блиском истоку.

- Господин Комшић сматра да то све треба “посматрати у контексту”. У којем контексту, господине Комшићу? У контексту “Исламске државе”? Аушвица? Који контекст даје легитимитет мучењу мале дјеце? Да отимају баке? Да убијају бебе у њиховом кревету -  поручила је Галит Пелег.

Комшић је у одговору Пелеговој навео да то што је изговорила “није тачно” и да “тако нешто може рећи само, или злонамјерна лажљива будала или изманипулисана, такође, злонамјерна будала”.

И дешавања у Мостару гдје је прије два дана развијена застава Палестине, аналитичари сматрају да су дијелом заслуга Комшића и њему сличних.

- Стављање појединих грађана на страну Хамаса и Хезболаха, који су практично почели сукоб, делом су заслуге и политичара, односно порука које они шаљу и износе у јавност. Прослављање најбруталнијих напада на цивиле којима су почели сукоби на Блиском истоку значи да БиХ сама сече грану на којој седи. Наравно, не треба подржавати ни оне који подржавају суровост друге стране, али мора се знати ко је почео сукоб - закључио је Ситарски.

Непознати активисти поставили су заставу Палестине на Старом мосту, међународно заштићеном споменику УНЕСКО, у граду на Неретви, у јеку рата који траје након што је терористичка група Хамас напала Израел те убила више стотина становника. Видео са палестинском заставом на Старом мосту објавило је више активиста СДА.

Универзитет у Мостару пружио је подршку израелском народу истакнувши заставу ове земље на зграду те образовне институције. И Република Српска пружила је подршку Израелу па је Палата Републике за викенд била у бојама заставе те земље.

Не размишља 

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање РС Жељко Будимир рекао је да су увредљиве изјаве Жељка Комшића упућене амбасадорку Израела у БиХ Галит Пелег показатељ ко води политику у земљи.

- То су људи који не размишљају о својим изјавама. Они напросто те изјаве користе у дневну политику - рекао је Будимир, који је и стручњак за међународне односе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана