Аналитичари за „Глас“ о порукама из Приштине: Курти намјерава да изазове егзодус Срба са сјевера КиМ

Вељко Зељковић
Аналитичари за „Глас“ о порукама из Приштине: Курти намјерава да изазове егзодус Срба са сјевера КиМ

БЕОГРАД - Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти активно је прижељкивао оружани инцидент, макар и на ограниченој територији српског незадовољства и сигурно ће искористити тренутну ситуацију да настави са досадашњим терором над српским цивилима који би у коначници требало да доведе до њиховог потпуног егзодуса.

Каже ово за “Глас Српске” политички аналитичар и новинар магазина “Печат” и дневног листа “Новости” Филип Родић коментаришући недјељна дешава у селу Бањска, чији је епилог био пет смртно страдалих лица.

- То је резултат, пре свега, једне безобзирне Куртијеве политике. Он је својим терором успио да испровоцира локално српско становништво на реакцију. Коме иду у корист ови догађаји?! Сигурно не Београду, већ Куртију и његовим западним спонзорима, који сада имају алиби за неке будуће радње. Стога и приче из Приштине како иза овог оружаног сукоба, наводно, стоји Србија стварно не могу пити воде, као ни да је та групица намеравала направити некакву аутономну српску област на северу - каже Родић.

Наводи и да му је тешко да схвати, поготово поред низа контрадикторних информација, шта се уистину десило у овом селу и током те спорне ноћи.

Како каже, не би га зачудило да Курти повуче и веома радикалне потезе, да прогласи ванредно стање на сјеверу Косова или да Српску листу прогласи терористичком организацијом, а што би, сматра он, био увод у велику катастрофу.

- И до сада смо у много наврата могли видети да он ни од чега не преза. Вероватно би био најсрећнији када би Србију којим случајем увукао у рат са КФОР-ом, односно НАТО-ом, али питање је шта ће му од свега тога дозволити његови ментори - наводи Родић.

Сматра и да су покушаји Приштине, али и појединих иностраних служби, да у читаву ову причу увуку и Српску православну цркву, али и Србију као наводног “организатора оружане побуне на сјеверу” дио те Куртијеве стратегије да у очима западне јавности што више оцрни и дискредитује “српски фактор” у преговорима, али и да изврши нови притисак на преостали српски живаљ.

- СПЦ је била стуб српства, опстанка и у оним временима када Срби нису имали државу. Она је то и данас, а поготово на КиМ. Њеном дискредитацијом желе се покидати те везе које и оно мало Срба на Косову држи да и даље живе на тим просторима. Када тога не буде било, неће бити ни Срба на Косову. Знају то у Приштини, али и на Западу. Наредни дани ће најбоље показати колико су западни ментори спремни далеко ићи, да ли ће Куртију дозволити да до краја радикализује ситуацију на Косову. Оно што мени некако боде очи јесте пасивна улога КФОР-а и ЕУЛЕКС-а приликом недељног сукоба иако им је била обавеза да не дозволе готово дводневно вршљање такозване косовске полиције на северу - каже Родић. 

Ипак, оно што га највише брине јесте што се константно игнорише катастрофалан положај Срба на Косову, за који је једном приликом једна италијанска професорица у свом научном раду навела да је упоредив са оним који су имали Јевреји у гету.

- Западне земље апсолутно не интересује голгота коју пролазе обични људи, Срби на северу. У њиховим очима они су само фигуре и колатерал пројекта стварања некакве независне државе Косово. Како су Срби против тога, они су у њиховим очима реметилачки фактор - поручио је Родић.

Србија под лупом

Неколико земаља чланица ЕУ затражило је да буде размотрено увођење мјера и Србији, будући да већ постоје против Приштине, уколико се утврди да Београд има везе са посљедњим дешавањима на сјеверу Косова, сазнаје Еуроњуз Србија из дипломатских извора. На састанку Политичко-безбједносног комитета ЕУ, који чине амбасадори земаља чланица, разговарало се о ситуацији у Бањској и том дијелу Косова, а све земље су наводно тражиле да буде спроведена детаљна истрага како би се што тачније утврдиле чињенице.

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић сматра да се у околностима насталим након трагичних дешавања у Бањској може очекивати само наставак исте политике косовског премијера Аљбина Куртија која је и довела до овог инцидента, као и наставак репресије Приштине, додајући да није увјерен да се од међународне заједнице могу очекивати значајнији потези који би водили ка смиривању ситуације.

- Десило се оно на шта су представници власти у Србији упозоравали већ шест месеци. Ово што се десило је директна последица спровођења једне политике и репресије Приштине која очигледно није могла више да се толерише. Имајући у виду реакције западних центара моћи, очигледно је да Курти има разумевање за оно што се дешава и да су све оцене овог догађаја на његовој страни. У таквим околностима можемо очекивати само наставак такве политике, репресије и потпуну неизвесност када је реч о положају српског народа, да не говорим о дијалогу или било којој варијанти политичког решавања овог проблема - рекао је Миливојевић.

Слично мишљење дијели и професор геополитике и међународних односа Срђан Перишић, наводећи да ће приштинске власти под окриљем борбе против наводног тероризма сасвим сигурно кренути у још агресивнију хајку на Србе, а посљедица тога може бити још масовније исељавање.

- Може се очекивати само још већи талас исељавања, јер ће се људи осећати још несигурније. Север Космета је сада и практично под окупацијом. Овај случај, који је тежак ударац за Србе, показао је да су илегалне косовске војне и полицијске снаге свих ових година очигледно добро биле опремане, оспособљаване и обучаване, што је заслуга бројних НАТО земаља. А с друге стране, сигурно је да ће све оно што се дешавало у данима после сукоба у недељу дати крила приштинским властима да буду још одлучније у застрашивању у прогону Срба. Сваки потез Приштине је потпомогнут и ужива заштиту пре свега САД. Курти не делује самостално и ко то не разуме, не разуме ништа од онога што се дешава на КиМ - истакао је Перишић.

Слободан Зечевић из Института за европске студије сматра да је до свега овога дошло јер Приштина није испунила једну од главних обавеза Бриселског споразума, формирање заједнице српских општина. Да је то урадила, како каже, Срби би сада имали своју полицију, своју заједницу и специјалци тзв. косовске полиције не би могли да малтретирају српски народ.

Бесудна земља

Многи из Приштине и из свијета, али, што је далеко трагичније, и из Београда, са различитих идеолошких полова, не бирајући средства, покушавају да СПЦ прикажу као учесницу, чак и виновника сукоба и посљедњих трагичних догађаја на КиМ. Циљ тих јесте да СПЦ са својим вјерним народом нестане са КиМ. Саопштио је ово Свети архијерејски синод СПЦ изражавајући најдубље саучешће сродницима свих пострадалих у овом немилом догађају.

- Подсећамо и на то да се СПЦ увек залагала да се неспоразуми решавају мирно и дијалогом. Много пута смо указивала на крајње опасну политику власти у Приштини, чији је једини циљ потпуни изгон српског народа и стварање етнички албанског Косова. С тим циљем извршено је безброј напада на наше светиње, на наш народ, чак и на српску децу. Последњих месеци хапшени су људи, без икаквих доказа или на основу фабрикованих доказа, отимана је земља у поседу Срба, укратко, КиМ су данас бесудна земља, у којој нема ни слободе, ни минимума нормалног живота за Србе - поручио је Свети архијерејски синод СПЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана