Шта кажу аналитичари о посјети Урсуле фон дер Лајен БиХ и порукама из Сарајева

Маријана Миљић Бјеловук
Шта кажу аналитичари о посјети Урсуле фон дер Лајен БиХ и порукама из Сарајева

САРАЈЕВО - Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у Сарајеву јуче није саопштила ништа ново. Поновила је оно што ради сваки пут када дође у БиХ. Све су то истрошене европске фразе које више немају никаквог смисла.

Став је то политичких аналитичара на посјету Фон дер Лајенове Сарајеву, гдје се састала са представницима власти на нивоу БиХ.

- Било би јој лакше да је све то фино што је испричала у Сарајеву снимила на ЦД и послала. Све те њихове поруке и фразе понављају се годинама. То је урађено и јуче - казао је “Гласу Српске” професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја.

Нагласио је да у БиХ нема реформи које заговара Европска унија без праве политичке воље и истинског опредјељења унутрашњих политичких актера.

- Ми смо у БиХ оптерећени толико нашим односима да нико о тим реформама на путу ка ЕУ и не размишља. Фонд дер Лајенова ће додати само једну квачицу да је обавила свој посао и сви настављамо даље. Порески обвезници из Европе платили су њен пут у регион, а шта смо чули? Ништа ново. Лакше је то све било снимити и послати да чују домаћи политичари  - закључио је Шолаја.

Идентичног става је и аналитичар Данијел Видовић из Мостара, који наводи да је посјета Фон дер Лајенове протекла у складу са очекивањима. 

- Свјесни смо ми сви да БиХ као држава није капацитирана да у тренутном оваквом стању приступи Европској унији, онако како би требало по свим процедурама. Међутим, због одређених геостратешких разлога Европска унија је ублажила тај став. Дакле, у Сарајеву се јуче није десило ништа неочекивано. Све у складу са најавама и очекивањима - казао је “Гласу” Видовић.

Фон дер Лајенова се јуче састала са члановима Предсједништва БиХ, а након тога и са предсједавајућом Савјета министара БиХ Борјаном Кришто. Након тога одржана је и конференција за медије на којој је Фон дер Лајенова изјавила да је будућност БиХ у ЕУ.

- БиХ је показала да може остварити резултате. Циљ земље требало би да буде одлучан напредак на реализацији 14 кључних приоритета. Усвајање закона о сукобу интереса и закона о судовима била би потврда способности БиХ да прави искораке на европском путу, јача владавину права и темеље демократије - казала је Фон дер Лајенова.

Она је споменула и да све земље западног Балкана имају приступ новом европском програму економског раста те да износи за појединачне земље нису фиксно постављени.

- Услов су реформе, ако се оне спроводе, онда долазе и средства. Јасно је да за реформе треба времена и ако се не ради ништа, ако се не реализују реформе средства ће се пребацити другим земљама западног Балкана које остварују резултате - нагласила је Фон дер Лајенова.

Кришто је изјавила да је упозната са новим европским програмом економског раста за западни Балкан, чија је вриједност шест милијарди евра.

- То је финансијска одлука о помоћи земљама региона, двије милијарде су бесповратна средства, а четири милијарде кроз зајмове - рекла је Кришто.

Кошарац тражи извјештај

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да ће од Кришто затражити извјештај о састанку са Фон дер Лајен, будући да на њему нису учествовали чланови Колегијума Савјета министара.

- На састанцима са високим званичницима требало би да буду присутни чланови Савјета министара из реда сва три конститутивна народа, јер је то једини начин да се кредибилно, чињенично и аргументовано изнесу ставови у име БиХ - казао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана