Аналитичари и дипломате за “Глас”: Реприза Рамбујеа није могућа

Вељко Зељковић
Аналитичари и дипломате за “Глас”: Реприза Рамбујеа није могућа

БЕОГРАД - Америка, уз помоћ Њемачке и Француске, припрема Србији својеврсну репризу Рамбујеа, јер су пред српске власти након 24 године поново и свјесно постављени услови, уз поруку “узми или остави”, које Београд не може прихватити.

Сматра ово бивши српски дипломата Владислав Јовановић наводећи како све ово што се посљедњих мјесеци дешава око јужне српске покрајине и разних дипломатских иницијатива које би коначно требало да распетљају косовски чвор неодољиво подсјећа на амерички сценарио из фебруара 1999. године, када је у Рамбујеу, како је рекао, приређена једна позоришна представа од стране тадашње државне секретарке Медлин Олбрајт, којој је једино било битно да Приштина и Хашим Тачи прихвате понуђено, а да Србија одбије како би могла бити оптужена за “минирање” споразума.

- Њој је тада једино било важно да Србија одбије понуђени текст споразума како би се добило оправдање за интервенцију, која је била већ планирана. Српској делегацији је тада остављено неколико сати да размисли о непознатим клаузулама као што је Анекс Б понуђеног папира, на којима је писало да НАТО трупе могу да се крећу на целој територији СР Југославије, да су изузети из сфере домаћег правосуђа и да ће на Косову и у целој земљи бити стационирано тридесетак хиљада војника. Наравно, ту је била “ставка” о одржавању референдума на Косову после три године. Иако је нови француско-немачки споразум садржајно другачији, он и даље има многе спорне ставке, које се могу назвати “није шија, него врат”, што се може видети кроз део у ком се наводи да се од Србије неће тражити да призна независност КиМ, али у исто време се од ње тражи да дозволи давање столице Косову у УН - каже Јовановић за “Глас Српске”. 

Сматра како паралеле са Рамбујеом сигурно постоје, поготово јер су косовски ментори, како ствари стоје, успјели издејствовати да Аљбин Курти условно прихвати француско-њемачки план, баш као и својевремено Хашим Тачи на интервенцију Олбрајтове у Рамбујеу. Међутим, мисли и да се сценарио из овог замка овог пута не може поновити иако је у Србију као амбасадор послат Кристофер Хил, један од актера приче из Рамбујеа, јер су, како је појаснио, “другачије међународне околности”.

- Они ће и даље наставити са притисцима, али су свесни и да без Србије не могу завршити ту причу коју су отворили у Рамбујеу, када су силом све покушали решити. Тада за њих међународно право није постојало, што им се сада враћа на случају Украјине и карте на коју Русија игра када је у питању Крим и Донбас, а зове се косовски преседан. И Курти, баш као и Тачи, само су фигуре на тој њиховој шаховској табли. Њима је додељења улога провокатора како би се Србија евентуално испровоцирала да направи некакав погрешан потез. Оно што им никако не иде у прилог јесте што се показало да и Америка има своју Ахилову пету, јер не могу више успешно да се носе са својим глобалним ривалима. Због тога нису ни више у прилици да према Србији, као некада, примењују неке драстичне мере. Њихове могућности притиска и кажњавања непослушних прилично су ограничене и своде се на вербалне - наводи Јовановић.

Овај бивши дипломата сматра и како је врло мудро и важно било то што је предсједник Србије Александар Вучић прихватио да учествује у новим преговорима, па и француско-њемачки приједлог као иницијативу да се ствари коначно покрену са мртве тачке. 

- На тај начин Србија је успела избећи да буде поново “дисквалификована”. Истина, они ће и даље покушавати да спроведу започето 1999. године, али како то није могуће, западне земље ће морати да промене плочу и поразмисле о неком другом путу, што не подразумева независност Косова - каже Јовановић.

И политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да се паралеле са Рамбујеом сигурно могу правити, али само у оном дијелу који се односи на константне притиске на људе из врха српске власти.

- Ти притисци и данас постоје, али мислим да овог пута Србија није угрожена као држава. Стога је непотреба и безразложна фама која је створена у српској јавности да Србији због евентуалног одбијања француског-немачког споразума прете санкције. Такође, не треба изгубити из вида да пет земаља ЕУ и даље не признаје Косово као независну државу, а да би оно напредовало на европском путу, потребан је договор свих 27 земаља чланица. Чешка и Шпанија и даље имају изузетно негативан став о том питању. И док је тако, ни ЕУ као заједница не може доносити било какве одлуке које би угрозиле територијални интегритет Србије и запечатиле независност Косова - категоричан је Анђелковић.

Наводи и како понуђено рјешење, иза ког стоје Емануел Макрон и Олаф Шолц, не представља никакав европски план, већ само приједлог двије државе, које на овај начин желе да поврате свој изгубљени утицај. 

- Србија стога стварно нема потребу да буде део тог неформалног процеса и да јасно поручи да је то за њу неприхватљиво - каже Анђелковић.

За разлику од њега, политички аналитичар Цвијетин Милојевић сматра да се и даље мора разговарати и преговарати са представницима међународне заједнице, без обзира на њихове захтјеве, јер би свако одбијање дијалога било равно харакирију.

Он мисли и да поменути француско-њемачки план никако априори не треба одбити, али и да се према њему потребно односити као према једној иницијативи која може да прерасте у оквир за преговоре.

- Никако не треба прихватити оно што у њему пише, јер то води ка независности Косова. Иницијатива О. К, али садржај никако. Такође, мислим и да, уколико ће се заједница српских општина формирати по законима и уставу Косова, на то не треба пристати, јер то значи да би Вашингтон и Брисел у наредној фази тражили да Београд призна независност Косова - поручио је Миливојевић.

Лене: Наметање неће проћи

Бивши представник ЕУ у разговорима о статусу такозваног Косова Штефан Лене не вјерује да би француско-њемачки план за нормализацију односа Приштине и Београда окончао спорове међу њима.

- Стране тај план представљају као “наметање споља” и мало је вјероватно да ће бити конструктивне у његовој примјени - истакао је Лене.

Штавише, истакао је он, план не укључује потпуно признање такозваног Косова од стране Србије, а то ће обесхрабрити и друге земље које не признају његову независност.

- Чак и када би Србија била вољна да прихвати чланство Косова у УН, то се не би десило, јер Русија то не би дозволила - додао је Лене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана