Амиџић: Писмо Конаковића говори о нефункционалности БиХ

Срна
Амиџић: Писмо Конаковића говори о нефункционалности БиХ

БАЊАЛУКА - Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић изјавио је да писмо министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића у којем тражи останак ОХР-а у БиХ показује да је БиХ нефункционална и позвао колеге из Федерације БиХ да коначно сами почну доносити одлуке, па макар и погрешне, јер је и то боље него да имају туторство са стране.

"Тренутно у ОХР-у имамо нелегитимног високог представника и баш због тога би политичко Сарајево требало да нађе шансу и да покушају дијалогом, јер је он у обостраном интересу, наћи најбоље рјешење за људе који живе у БиХ. Нажалост, они немају довољно политичке зрелости, нити мудрости да то виде, већ БиХ гурају у контра смјеру", рекао је Амиџић.

Он је указао да су Конаковићеве изјаве често контрадикторне.

"Често прича о напретку БиХ ка ЕУ, а истовремено позива на останак високог представника. Конаковић је свјестан да су те двије ствари искључиве, али желим да вјерујем да сви који не желе зло БиХ вјерују да се са високим представником не може напредовати", рекао је Амиџић.

Он је истакао да је ријеч о фикцији у вези са политичким интересима у свјетлу локалних избора.

"То нам говори да БиХ не може да функционише док имамо такве политичке партнере из Сарајева", рекао је Амиџић за РТРС.

Амиџић је нагласио да се Конаковићево писмо никада није нашло пред Савјетом министара јер да јесте, никада не би добило подршку.

Конаковић је затражио од чланица Савјета за спровођење мира, званичника САД, ЕУ, као и земаља чланица Уније да задрже ОХР у БиХ.

У писму упућеном 26. јула, које је у посједу Срне, Конаковић тврди да би БиХ у супротном постала "нефункционална земља" изложена наводном малигном руском утицају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана