Амиџић: Они што би хапсили по Српској прво да ухапсе вандале у ФБиХ

Срна
Амиџић: Они што би хапсили по Српској прво да ухапсе вандале у ФБиХ

САРАЈЕВО - Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић позвао је све из Федерације БиХ (ФБиХ) који би да хапсе по Републици Српској прво ухапсе вандале у ФБиХ, гдје од девет напада на српске повратнике током ове године у осам случајева нису идентификовани починиоци.

Амиџић је, након данашњег састанка у Сарајеву о овој теми чији је домаћин био замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац, позвао власти тог ентитета да воде рачуна о безбједности српских повратника који живе на територији тог ентитета.

Он је указао да у ФБиХ српска ђеца не уче српски језик, што је реалност ових повратника у тај ентитет, те истакао да је овај састанак био отрежњење, јер је кроз приче српских повратника увидио како би изгледао живот да нема Републике Српске.

“Сваког грађанина из Републике Српске ја који сам данас доживио тај вид отрежњења, позивам да попричају са повратницима у ФБиХ и да виде какав је проблем да елементарне ствари, оно што се назива људским правима, остварите у свакодневном функционисању. Када причамо о потреби да сачувамо свој простор и начин живљења, то подразумијева да сачувамо могућност да учимо своју историју и свој језик и када се деси одређени напад, да ће бити санкционисан”, рекао је новинарима Амиџић.

Амиџић је додао да се морају наћи начини да се превазиђу проблеми и неправде које муче повратнике који живе у ФБиХ.

“Морамо наћи начина да то превазиђемо и да им помогнемо, а прије свега лекција за све оне који живе у Републици Српској је да сачувамо слободу коју имамо. У супротном, бојим се да ћемо доживјети судбину која мени изгледа невесела из ове перспективе, послије овог састанка”, напоменуо је он.

Министар за људска права и избјеглице Савјета министара Севлид Хуртић изјавио је новинарима након састанка да је на свим сусретима ове врсте и са повратницима Хрватима и Бошњацима инсистирао да се у Савјету министара покушају обезбиједити већа средства за инфраструктурне пројекте у читавој БиХ тамо гђе су се људи вратили на своја огњишта.

Он сматра да су напади на повратнике без обзира на националност један од већих проблема у БиХ.

“Инсистирао сам да на сљедећем састанку буде и министар правде у Савјету министара Давор Буноза који би требао да припреми неки закон или уредбу да малтретирање или крађа од повратника буде кривично ђело које ће бити кажњено вишом казном”, рекао је Хуртић.

Он је напоменуо да је то једини начин да људи који су се вратили на своја огњишта имају безбједно окружење и живот.

Састанку је присуствовао и представник Министарства безбједности у Савјету министара Млађен Божовић, као и директор Центра за подршку повратницима Немања Давидовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана