Амиџић: Нема договора о расподјели прихода од путарине

Срна
Амиџић: Нема договора о расподјели прихода од путарине

САРАЈЕВО - Чланови Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ нису се договорили о расподјели прихода од путарине за изградњу ауто-путева и реконструкцију путева, изјавио је у Сарајеву министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић.

Након сједнице Управног одбора Амиџић је навео да није постигнут договор ни о утврђивању привремених коефицијената за расподјелу прихода са Јединственог рачуна за перод октобар-децембар.
Он је рекао новинарима да је убијеђен, након четири мјесеца на овој функцији, да је БиХ економски неодржива земља.

-Не постављам питање политичке, културолошке, религијске одрживости земље, причам само о ономе што је мој ресор, а то је економија, БиХ је економски неодржива земља - истакао је Амиџић, који је и предсједник Управног одбора УИО.

Он је навео да се БиХ задужује за изградњу и реконструкцију путева, а при томе на рачунима УИО стоји око 250 милиона КМ.
Према његовим ријечима, само у БиХ постоји ситуација гдје треба бити срећан што је потписан уговор о зајму са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) за изградњу 15 километара ауто-пута и двије петље Мостар Југ и Мостар Сјевер вриједан 110 милиона евра, те што су почели преговори са Свјетском банком и ЕБРД-ом за финансирање 19,5 километара пута Фоча-Шћепан Поље, а да на рачунима УИО стоји готово 250 милиона КМ.

Зато је, рекао је Амиџић, изнесена сумња у економску одрживост земље, те додао да су грађани БиХ преварени, јер су платили акцизу на нафту и нафтне деривате, а новац није стављен у функцију.

Он је нагласио да стопа инфлације у БиХ сваке године "једе тај новац", тако да се од њега може изградити све мање километара путева.

Амиџић је навео да ово није проблем само са средствима УИО, подсјетивши да има и око 250 милиона КМ када је ријеч о "Електропреносу", 75 милиона КМ које је уплатила Регулаторна агенција за комуникације, 125 милиона КМ вишегодишњих капиталних пројеката.
Он је истакао да стоји 700 милиона КМ на рачунима што су прикупили грађани БиХ, а да је тешко постићи договор да се ставе у функцију, те нагласио да ће и даље инсистирати на постизању договора јер га са једне стране једе инфлација, а са друге стране плаћају се камате.

Амиџић је појаснио да не постоји договор о 4,92 одсто средстава од путарина, те додао да је изгледа боље да се средства никако не расподијеле између Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта и да се плаћа камата, него да на рачуну остане мање од пет одсто.
-Због неслагања једног члана Управног одбора, који није желио да прихвати техничке измјене правилника о систематизацији, нажалост 30 радника у УИО остаће без посла - нагласио је Амиџић.

Он је изразио задовољство што су двије тачке добиле подршку - донесена је одлука да се око 1,8 милиона КМ исплати људима који потражују новац од УИО, те да су се почели рјешавати проблеми везани за руднике и термоелектране.
-По мени, они су неправедном одлуком Савјета за државну помоћ били принуђени да плаћају акцизу на путарину, а добили су и неко рјешење да морају плати 30 милиона КМ, што мислим да није исправно - нагласио је Амиџић.

Према његовим ријечима, донесена је одлука о стављању ван снаге тог рјешења, а након тога се мора наћи начин како помоћи рудницима и термоелектранама, 15 у ФБиХ и 14 у Републици Српској.

Буџет

Срђан Амиџић изјавио је да, према буџету заједничких институција БиХ за наредну годину, ниједна од институција неће бити упитна, већ ће моћи да наставе да функционишу апсолутно исто.

Амиџић је рекао да је предложени буџет заједничких институција за наредну годину мањи за 43 буџетска корисника, те додао да с обзиром на то да Фискални савјет није усвојио ни повећање, ни смањење, треба да одсликава оно што би се могло десити, а то је инструкција о привременом финансирању.

-Подржали смо се тог оквира из 2023. године, а то је 1.315.400.000 КМ - рекао је Амиџић новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, у два наврата је буџет институција БиХ усвојен на вријеме, а свих осталих година је било проблема.
Захвалио је запосленима у Министарству на чијем је челу за израду буџета, те навео да је био готов почетком децембра, али није био пуштен у процедуру, јер се чекало да се види како ће се понашати ентитетски нивои власти.

Амиџић је рекао да је Република Српска усвојила буџет за наредну годину, док ће Влада Федерације БиХ наредне седмице послати свој буџет на усвајање.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана