Амиџић: Инструкција о привременом финансирању не предвиђа средства за изборе по наметнутом закону

Срна
Амиџић: Инструкција о привременом финансирању не предвиђа средства за изборе по наметнутом закону

БАЊАЛУКА - Министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић изјавио је да инструкција о привременом финансирању није предвидјела средства да се избори одвијају према закону који је наметнуо Кристијан Шмит.

Амиџић је подсјетио да су постојали они опозиционари који су настојали да прикажу како су средства одобрена и прихваћен Шмитов закон.

"Ако је то тако, ја молим њих да коментаришу овај захтјев који сам добио 29. априла. Овдје Централна изборна комисија /ЦИК/ тражи додатна средства у односу на оно што је предвиђено кроз привремено финансирање да би могли да имплементирају измјене Изборног закона или оне измјене које је наметнуо Шмит", рекао је Амиџић новинарима у Бањалуци, коментаришући оптужбе из опозиције да је СНСД прихватио Шмитове измјене Изборног закона.

Он је поручио да су му познати договори који постоје између опозиционих партија и Бошњака.

Према његовим ријечима, Срби нису спремни да потпишу или обезбиједе таква средства, због чега се опозиција обраћа бошњачкој компоненти како би се избори спроводили по измијењеном закону са којима Бошњаци немају никакве везе.

"И ово је договорено између опозиције и Бошњака, опозиције у Републици Српској зато што су они пристали да иду по оном закону који је наметнуо Кристијан Шмит", нагласио је Амиџић који је и генерални секретар СНСД-а.

Према његовим ријечима, истовремено постоји договор опозиције и бошњачких партија да се онемогући примјена Изборног закона Републике Српске.

Амиџић каже да се на овај начин покушава направити проходност њиховог закона и онемогући доношење закона из Републике Српске.

"Крајњи циљ да нам се деси оно што се десило и о чему је причао предсједник - Косово и Метохија. Да на изборе изађу само опозиционе и бошњачке партије", оцијенио је Амиџић.

Он је рекао да се зна би, ако би се десио такав сценарио, Приједор, Сребреница и Добој добили градоначелнике из реда бошњачког народа.

"Такође, ту постоји претензија када је ријеч о Источном Сарајеву, јер Сарајево жели природно да се шири према Сарајеву. И то је цијена, да се задржи Теслић, Угљевик, Лопаре. Препустили би ове градове Бошњацима само из разлога да би задржали она мјеста гдје су они тренутно начелници. Исто важи за Бијељину и Бањалуку", упозорио је Амиџић.

Амиџић је рекао да у Градини јуче није било Бошњака, Хрвата и колега из опозиције, изузев једног, и то је оно што припремају, подјелу Републике Српске по општинама.

Говорећи о стању у СДС-у због финансија и приче да не могу на изборе, Амиџић је да навео да се та партија не би договарала са Бошњацима када би вјеровала у своју снагу.

"Друга ствар, СДС се угасио са и без рачуна. Причамо о партији која у највећем граду не само да нема кандидата за градоначелника него и ниједног одборника", оцијенио је Амиџић.

Амиџић је навео да СНСД још увијек није преузео документацију из ЦИК-а за учешће на локалним изборима.

Када је ријеч о повратку Игора Радојичића на политичку сцену, Амиџић је рекао да неко други бира неки други пут или доноси другачије одлуке, док је он за то да СНСД брани добре ствари које је радио за Бањалуку и да се оголи тренутна политика популизма у овом гради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана