Амиџић: Буџет БиХ је потрошачки и треба га смањити

ГС
Амиџић: Буџет БиХ је потрошачки и треба га смањити

САРАЈЕВО - БиХ је и у ову годину ушла без усвојеног буџета, па њене институције прелазе на привремено финансирање према буџетском оквиру на нивоу прошле године, што министри из странака "тројке" одбијају да подрже јер сматрају да је недовољан, рекао је министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић.

Истиче да је на рачунима институција БиХ остало више од 60 милиона из прошле године и да је беспредметно тражити повећање буџета БиХ.

Заједничке институције БиХ, већ традиционално од 1. јануара су на режиму привременог финансирања. Што значи да ће за прва три мјесеца добити онолико новца колико је за тај период било предвиђено у прошлој години.

Буџета за 2024. нема јер о њему није било договора у Фискалном савјету у коме сједе ентитетски премијери, предсједавајући Савета министара и ресорни министри.

"С обзиром на то да Фискални савјет није постигао договор о новом буџетском оквиру, ми унутар Министарства финансија смо се кретали у оквиру постојећег оквира и предложили буџет на нивоу 2023. године који износи милијарду и 315 милиона и 450 хиљада (конвертибилних марака)", рекао је Амиџић за РТРС.

Амиџић нема дилему да су предвиђена средства у буџету за 2024.годину довољна за функционисање БиХ, одбацује критике да ентитети коче заједничке институције.

"Чист потрошачки буџет, ми имамо препоруку ММФ да буџет институција БиХ не да треба да буде на истом нивоу већ на мањем. Људи ми горе потрошимо милијарду марака на плате, шта смо испоручили? Да сам имао могућност да предложим мањи буџетски оквир, ја бих предложио", каже Амиџић.

Кажеда не очекује проблеме у функционисању нивоа БиХ иако још није усвојен буџет који је потрошачки, те истакао да сматра да га треба смањити јер се живот одвија у ентитетима.

Амиџић је рекао да неко очигледно мисли да ако има више потрошње на нивоу БиХ тиме јача држава што није тачно и обична је глупост.

Амиџић је истакао за РТРС да је чињеница да је једино Република Српска правовремено усвојила буџет, те напоменуо да је Федерација БиХ у режиму привременог финансирања.

"Што се тиче нивоа БиХ, неће бити проблема у функционисању. Моје виђење је да је то потрошачки буџет", рекао је Амиџић.

Амиџић је нагласио да ниједан буџетски корисник неће имати проблема.

Буџетски оквир остао је исти. Унутар њега поједини корисници попут ЦИК због предстојећих локалних избора добили су више док је за 43 институције БиХ предвиђено мање средстава укључујући и министарство одбране за које је министар Зукан Хелез тражио 18 милиона КМ више у буџету за 2024. јер садашњих 392 тврди није довољно за функционисање.

"Испод ове цифре коју сада имамо за буџет за Оружаних снага БиХ сигурно неће ићи, ја то нећу дозволити. Може бити само повећан, умањен неће бити", изјавио је Хелез.

Амиџић каже да грађани не знају да, када је у питању Министарство одбране, у 2023. години истом буџетском кориснику остало је 20 милиона неутрошено.

"Нема извршења, и поставља се питање да буџет Министарства одбране треба да расте, па што да расте када је остало 30 милиона и 743.000 марака неутрошено", упитао је Амиџић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана