Америку потреса велики шпијунски скандал: Посљедице хаоса могу бити ужасне по цијели свијет

ГС
Америку потреса велики шпијунски скандал: Посљедице хаоса могу бити ужасне по цијели свијет

ВАШИНГТОН - Мноштво тајних докумената Пентагона који су процурили у јавност, а убрзо потом завршили на друштвеним мрежама бацили су ново свјетло на стање рата у Украјини, показујући колико су Сједињене Државе дубоко продрле у руске војне и обавјештајне службе.

Међутим, поред информација о рату у Украјини откривено је и да Америка активно шпијунира многе земље, па и своје савезнике, који су сада у паници због података који, чини се, лако могу завршити на некој друштвеној мрежи попут Твитера.

Први фајлови који су доспјели у јавности дали су суморну процјену снаге московске ратне машинерије. Ипак, амерички обавештајци сугеришу и да је украјинска војска у тешком стању.

Обавештајни извештаји показују да Сједињене Државе шпијунирају украјинске војне и политичке лидере, као и друге важне америчке савезнике, укључујући Израел и Јужну Кореју.

Документи који су процурили су већ закомпликовали односе са земљама савезницама, изазивајући сумњу у способност Америке да чува своје тајне.

Један високи амерички званичник назвао је цурење „масовним кршењем обавјештајних података“. ФБИ је започео истрагу и покушаће да брзо пронађе извор цурења, рекли су званичници, а преноси Њујорк тајмс.

Ево шта се зна о документима и послједицама које је њихово излагање имало широм свијета.

Крвава битка за Бахмут

Украјинска војска била је близу губитка кључне битке у рату, наводи се у тајним документима. Један, слаб пут за снабдјевање украјинских војника који се боре на улицама источног града Бахмута је био запаљен.

Ова страшна процјена борби у Бахмуту, једној од најдуговјечнијих и најсмртоноснијих битака руског рата у Украјини, појављује се у новој серији повјерљивих докумената у којима се, чини се, детаљно наводе тајне америчке националне безбједности.

Процјена обухвата само један тренутак, од краја фебруара, у сада већ десетомесечној борби за Бахмут, универзитетски и рударски град средње величине од малог стратешког значаја, али који су обе стране оптеретиле политичким значењем.

Град је сада углавном у рушевинама, док пожари прожимају зграде, а војници се боре у жестокој борби, блок по блок .

Ипак, шира слика није била тајна. Руске снаге су затвориле путеве за снабдјевање у фебруару, према војним дневним брифинзима и јавним коментарима војника који се боре у тој области, прије него што је Украјина послала појачање. Борби су се придружиле разне елитне јединице.

Ова борба, до које је дошло након што је обавјештајна процјена написана, била је успјешна у потискивању руских снага довољно далеко од путева да би се омогућило снабдјевање војника у граду и евакуација рањених.

Вагнеров утицај сеже далеко изван Украјине

Руска плаћеничка група Вагнер остаје моћна сила, са утицајем не само у Украјини, већ и широм свијета, показују документа Пентагона.

Вагнер активно ради на осујећивању америчких интереса у Африци и истраживао је ширење на Хаити, са понудом да помогне влади те земље у сукобу са насилним бандама.

Високи амерички званичници рекли су да Федерални истражни биро ради на утврђивању извора цурења. Званичници су признали да се чини да су ти документи легитимни обавјештајни и оперативни извештаји које је саставио Заједнички штаб Пентагона, користећи извештаје владине обавештајне заједнице, али да је барем један измјењен у односу на оригинал у неком каснијем тренутку.

Према једном повјерљивом документу, Вагнерови плаћеници су се тајно састали са „турским контактима“ у фебруару, клизећи на територију НАТО-а у потрази за оружјем и опремом за борбу у Украјини, преноси Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана