Американци срушили повјерење становника Српске у ЕУ

Милош Васиљевић
Американци срушили повјерење становника Српске у ЕУ

БАЊАЛУКА - У посљедњих пет година подршка грађана Републике Српске за улазак БиХ у Европску унију пала је за двије трећине, са 54 на само 18 одсто.

Показали су ово резултати истраживања агенције “Метрикс”, спроведеног од 9. до 14. октобра на територији Републике Српске, а из ког се може видјети да тренутно само 18 одсто грађана потпуно подржава улазак БиХ у ЕУ, а 20 одсто углавном. Анкета је открила и да 18 одсто углавном не подржава, а 28 одсто уопште не подржава. Око 16 одсто грађана је рекло да не зна или је одбило да одговори на питање. Када је у питању полна структура испитаних, 51 одсто било је жена, а 49 одсто мушкараца, просјечне старости 47 година. Анкетирани су углавном имали средњи ниво образовања (73 одсто).

Примјера ради, раније анкете указивале су да је ова подршка била далеко већа. Према подацима из 2018. године, у ФБиХ 76,6 одсто грађана подржавало је улазак БиХ у ЕУ, а у Републици Српској 56,4 одсто.

Шта се у међувремену десило?

Према мишљењу министра за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златана Клокића, разлоге овако великог пада расположења можда је потребно тражити у глобалним дешавањима, прије свега оним у Европи, спором процесу придруживања или у честим условљавањима од стране Брисела. Навео је и како је ово истраживање показало да више од 60 одсто испитаника не зна шта би то улазак БиХ у Европску унију донио Републици Српској.

Социолог Драго Вуковић каже да га ови резултати, да грађани Српске губе повјерење у Европску унију, нису нимало изненадили.

- Ова организација, као регионална глобална заједница, под потпуном је контролом Америке. Заједницом посљедњих година руководи једна потрошена гарнитура политичара која је жртвовала народ Европе због америчких геополитичких интереса. То ЕУ показује у односу према рату у Украјини кроз подстицање и финансирање рата умјесто да се залаже за мир. Из мог угла гледано, ЕУ је потпуно отуђена од истинских европских вриједности и у неку руку она је канцерогено ткиво Европе. Нисам сигуран има ли ова унија било какву будућност ако се не отргне од погубног утицаја Америке - рекао је Вуковић за “Глас Српске”.

Професор Душко Вејновић сматра да је све овакве и сличне анкете ипак потребно узети с одређеном резервом, јер је велико питање колико оне уистину одражавају стварно расположење грађана, јер узорак није репрезентативан.

Наводи и како је он убијеђен да би, када би била урађена једна већа анкета, она показала да је већина грађана Српске ипак за улазак у ову велику породицу, у којој је безгранична слобода кретања људи, робе и капитала и гдје ће издвајања за грађане и њихов стандард бити на вишем нивоу.

- Ако бисмо, и поред свега, претпоставили да је уистину толико мала подршка грађана Српске, онда разлоге, према мом неком мишљењу, треба тражити у губљењу ауторитета Европске уније. Не виде људи више сигурност у наднационалним организацијама као што су Европска унија, НАТО, Уједињене нације и можда је ова мала подршка баш одраз тога - каже Вејновић за “Глас Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана