Американци дали пола милиона долара за опрему за локалне изборе у БиХ

ГС
Американци дали пола милиона долара за опрему за локалне изборе у БиХ

САРАЈЕВО - Влада Сједињених Америчких Држава улаже 500.000 долара као подршку Централној изборној комисији у проведби пилот-пројекта примјене нових изборних технологија на општинским изборима у Босни и Херцеговини у октобру 2024. године. Како су истакли, циљ је припремити БиХ за примјену ове технологије у пуном обиму на Општим изборима 2026. године.

Иницијатива је дио пројекта Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Подршка изборном интегритету у БиХ, (УСАИД СЕИ) чија проведба је почела у октобру 2023. године као подршка изборним реформама које ће изборни систем БиХ ускладити с међународним стандардима и најбољим демократским праксама.

- Предано подржавамо слободне, поштене и транспарентне изборе у БиХ, како би гласови свих грађана и грађанки имали једнаку вриједност приликом бирања њихових дужносника и тиме додатно ојачали пут БиХ ка чланству у ЕУ. Нове технологије које уводимо омогућиће бирачима у БиХ да искусе процес гласања сличан оном на који су навикли, али уз смањену могућност грешке и превара током бројања гласова и бољи интегритет изборног процеса у цјелини, казала је Кортни Чаб, директорица Мисије УСАИД-а у БиХ.

Пилот пројекат ће тестирати коришћење оптичких скенера који директно преносе резултате гласања са 145 бирачких мјеста у општинама Вогошћа, Тузла, Високо, Столац, Нови Град и Приједор. Локације су одабрали УСАИД и ЦИК како би осигурали статистички релевантан узорак општина и бирачких мјеста која демографски и политички одражавају БиХ. Добављач скенера је Смартматик, компанија за изборну технологију.

- Овај пројекат је резултат дугогодишњег заговарања и проведбе кључних препорука коалиције Под Лупом које су одраз жеља бирача у БиХ. Посматрачи коалиције Под Лупом, коју чине домаће организације цивилног друштва, биће присутни на свим бирачким мјестима гдје се пројекат проводи и проћи ће посебну обуку за посматрање и извјештавање, наводи се у саопштењу УСАИД-а.

- Под Лупом је одавно препознао и промовише предности коришћења нових технологија на изборима у БиХ. Мислим да имамо предуслове за најпоштеније изборе у БиХ до сада, рекао је Дарио Јовановић, предсједник коалиције.

Увођење нове технологије је дио УСАИД-овог четворогодишњег пројекта, вриједности 5,5 милиона долара који подржава интегритет избора.

Осим пилот пројекта, УСАИД СЕИ ће пружати широку подршку изборним органима у процесу организације и провођења избора, укључујући стратешко планирање, јачање капацитета, обуку о изборним процесима и информисање и подизање нивоа свијести бирача. Подржаће и цивилно друштво укључено у посматрачки процес осигуравајући иновативне дигиталне алате отвореног кода у партнерству с коалицијом Под Лупом, пише Кликс.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана