Америка објавила шта очекује од предстојећих разговора Вучића и Куртија

ГС
Америка објавила шта очекује од предстојећих разговора Вучића и Куртија

Сједињене Америчке Државе саопштиле су да снажно подржавају приједлог Европске уније о нормализацији односа Србије и тзв. Косова.

- Очекујемо да двојица лидера приђу сусретима у конструктивном духу потребном да се напредује у складу са њим - истакнуто је у одговору Стејт департмента Гласу Америке уочи нове рунде дијалога Београда и Приштине која се, уз посредовање Европске уније, одржава у понедељак у Бриселу, преноси Спутник.

Из Стејт департмента указују да је важно да Београд и Приштина искористе разговоре да искажу посвећеност мирној будућности региона.

- Србија и Косово кроз дијалог треба да постигну свеобухватни споразум. Вјерујемо да нормализовани односи између Косова и Србије у коначници треба да буду усмјерени на узајамно признање. Напредак у дијалогу отвориће врата европским интеграцијама и од суштинског је значаја за безбједност и стабилност на Западном Балкану - наведено је у писаном одговору Стејт департмента.

На питање може ли се очекивати искорак или чак прекретница послије предстојеће рунде разговора у Бриселу, из Стејт департмента одговарају да охрабрује то што су Београд и Приштина у начелу прихватили приједлог Европске уније.

- Званичници Сједињених Држава и Европске уније истакли су могућности приједлога Европске уније и нагласили значај брзог напредовања - како би се избегао ризик даљих ескалација - наведено је у одговору.

Стејт департмент истиче да САД снажно охрабрују Србе на КиМ да се врате у приштинске институције што је пре могуће како би безбједност и стабилност за све грађане били побољшани.

- Охрабрујемо Владу Косова да обезбиједи услове да квалификовани косовски Срби то могу да учине без одлагања. Бриселски споразуми су предвидјели интеграцију косовских Срба у косовске институције. У потпуности подржавамо те споразуме и њихову континуирану примјену - званичан је став Стејт департмента у вези са тим питањем.

Када је ријеч о формирању ЗСО, Стејт департмент наводи да “Косово и Србија треба да примјене споразуме које су потписали кроз процес дијалога, укључујући и остваривање напретка у успостављању заједнице општина са српском већином”.

Када је ријеч о евенталном одбијању документа, чија је званична верзија и даље непозната јавности, из Стејт департмента нису говорили о евентуалним посљедицама уколико Београд и Приштина одбију или пропусте прилику која им се пружила.

- Важније је говорити о могућностима: приједлог представља могућности за грађане Србије и Косова да унаприједе безбједност и стабилност ширег региона Западног Балкана у вријеме када се Европа суочава са најгором кризом од Другог свјетског рата. Како је већ назначено из Европске уније - прихватање споразума ће убрзати напредак обје земље ка чланству у Европској унији. Унаприједиће и наше кључне циљеве за регион Западног Балкана - укључујући остваривање мира, стабилности и напредак свих народа - закључено је у писаном одговору Стејт департмента на упит Гласа Америке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана