Америчка амбасада о Изетбеговићевој изјави срамежљиво и без јасног става

Срна
Америчка амбасада о Изетбеговићевој изјави срамежљиво и без јасног става

БЕОГРАД - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић рекао је да се америчка Амбасада у БиХ поводом ратнохушкачких изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића огласила први пут, али срамежљиво, и без јасног става о овом питању.

“Не могу они бити згрожени на изјаве које су константа у дјеловању политичког Сарајева и које иду од пријетњи производњом хаубица до констатација да ово није 1991. година”, рекао је Шулић, реагујући на саопштење америчке Амбасаде у којем је наведено да су шокирани и згрожени запаљивим коментарима лидера СДА Бакира Изетбеговића.

Шулић је навео да су у тој амбасади остали нијеми и на пријем генерала такозване Армије БиХ у Предсједништву БиХ који су организовали два члана тог тијела Жељко Комшић и Шефик Џеферовић.

“Замислите какво би реаговање било да је /српски члан Предсједништва БиХ Милорад/ Додик примио генерале Војске Републике Српске у Предсједништву БиХ. Овде је јасно, а на то стално указујемо, да је дио међународне заједнице који долази са Запада више него пристрастан”, истакао је Шулић.

Он наводи да је, умјесто да буде дио мира, фактор стабилности, и посредник у превазилажењу проблема након ратних дејстава, међународна заједница својим дјеловањем у БиХ још више продубила ионако крхку сарадњу између народа и политика.

“Овде имамо радикални исламизам политичког Сарајева под туторством одређеног дијела међународне заједнице који мисли да ће кроз ту сарадњу ријешити своје проблеме на међународном нивоу”, каже Шулић.

Шулић сматра да међународна заједница, посебно ОХР, треба да оде, а да западни дио ове заједнице остави БиХ на миру да би људи унутар БиХ рјешавали проблеме онако како се рјешавају у свим другим модерним земљама у свијету.

Док је став Републике Српске дијалог и разговор о свим битним темама које тиште грађане у Српској и Федерацији БиХ, политичари у политичком Сарајеву, додаје он, показују спремност да жртвују мир зарад достизања циљева које нису могли остварити деведестих година.

“Не сумњам да би, када би остварили своје политичке циљеве, окренули леђа истом том Западу и почели њима да задају главобоље и проблеме”, каже Шулић.

Декан Факултета за безбједност из Бањалуке Предраг Ћеранић рекао је за “Спутњик” да је Изетбеговићева изјава која је шокирала и згрозила америчку Амбасаду у БиХ само једна у низу ратнохушкачких и пријетећих изјава које долазе из срца политичког Сарајева, али да не вјерује да ће Изетбеговић због тога бити санкционисан и стављен на америчку “црну листу”.

Он је додао да је разлог што је та изјава успјела да “пробуди САД из дубоког сна” то што се овог пута Изетбеговић није либио да пријетњу упути чак и институцијама међународне заједнице оличеним у америчкој, британској амбасади, и ОХР-у.

“САД су процијениле да није упутно прећутати Бакирове пријетње, јер оне овај пут нису биле усмјерене само на конститутивне народе, већ и на међународну заједницу, па и стране амбасаде”, каже Ћеранић.

Ћеранић не вјерује у искреност САД у осуди Бакира Изетбеговића, додајући да би је иначе пратиле и одређене мјере.

“Ради се о континуитету пријетњи и притисака које су и овај пут дале резултат. Кристијан Шмит је одустао од намјере да наметне дио мјера које је планирао, а фокусирао се и задржао само на техничким детаљима које иду у прилог СДА. Ако су се пријетње једном показале успјешним, зашто их Изетбеговић опет не би примијенио ако буде потребно”, каже Ћеранић.

Он оцјењује да је тероризам одавно постао оруђе у геополитици како би се реализовали одређени политички циљеви, а тако је и у БиХ, те да је једнима дозвољено све, па и да пријете институцијама међународне заједнице, а да не буду санкционисани, док је једна политичка реченица Милорада Додика довољан подстрек да се огласе и обје амбасаде и ОХР.

“Они су згрожени, они су шокирани и ником ништа. Када је, пак, ријеч о Додику онда су сви сагласни, онда му се пријети, коначно Додик је и дошао на листу санкција САД. Хоће ли Бакир сада бити санкционисан од САД? Хоће ли он доћи на црну листу? Не вјерујем”, навео је Ћеранић.

Из америчке Амбасаде у БиХ саопштили су јуче да су шокирани и згрожени запаљивим коментарима лидера СДА Бакира Изетбеговића.

Изетбеговић је, говорећи о “војној снази БиХ у случају најгорег сценарија”, навео: “Пребројали смо се - и колико ловаца имамо, и колико младих људи, и колико имамо инструктора на дроновима, и тако даље. Нећу даље, али само да знате”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана