Амбасадори усвојили правила о вјештачкој интелигенцији

Srna
Foto: Yahoo

БРИСЕЛ - Представници 27 чланица ЕУ усвојили су значајна правила о обуздавању вјештачке интелигенције, након што је савладана последња препрека послије тешких преговора.

Брисел је први пут предложио закон о вјештачкој интелигенцији 2021. године, а већи дио прошле године провео је у настојањима да се усвоји нацрт текста након што је чет-бот "Чет џи-пи-ти" постао веома популаран.

Државе ЕУ и посланици сложили су се око низа нацрта правила још у децембру. Тада су најављени први свеобухватни закони у свијету који регулишу вјештачку интелигенцију, а њихово усвајање након тога требало је да буде формалност.

Међутим, поједине земље, укључујући Француску и Њемачку, изразиле су примједбе, што је довело до нове рунде преговора о његовом садржају.

Амбасадори ЕУ коначно су потписали текст током данашњег састанка у Бриселу, након што су ублажене забринутости Француске и Њемачке.

"Веома смо срећни што можемо да објавимо да су амбасадори управо једногласно потврдили коначни компромисни текст који се налази у приједлогу о усклађеним правилима о вјештачкој интелигенцији", саопштила је Белгија, која је тренутно предсједавајућа у ЕУ.

Париз је посебно желио да закон заштити нове компаније са вјештачком интелигенцијом у покушају да осигура да правила не забрањују будуће "европске предводнике у сегменту вјештачке интелигенције".

Европски парламент би требао да гласа о тексту у марту или априлу, прије него што он постане закон. Затим би требало да буде званично потврђен у мају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана