Амбасадор БиХ у Египту: У Гази има 39 држављана БиХ

Г.С.
Амбасадор БиХ у Египту: У Гази има 39 држављана БиХ

Амбасада БиХ у Египту све до петка била је у контакту са држављанима БиХ у Гази, али телефонске везе су у прекиду и нових вијести о њиховој судбини нема. Како је за „Аваз" казао амбасадор Сабит Субашић покушаји евакуације око 5.000 страних држављана из појаса Газе до сада нису успјели.

- Ми тамо у овом моменту имамо 39 особа које покушавамо евакуисати. Имали смо 27, али се у петак и четвртак појавили још неки који су исказали интерес а имају право да се евакуишу. Ради се о људима различитих категорија, онима са  држављанством БиХ за које имамо обавезу да им помогнемо. 

Имате и значајну групу људи који немају пасоше БиХ, али имају родне листове, али и групу људи који немају докумената БиХ, али су блиски сродници оних који имају – казао нам је Субашић.

Напори да се из разорене Газе евакуишу држављани БиХ координирају се на нивоу Министарства иностраних послова, али Субашић истиче да су у сличној позицији и остале државе чији су држављани још увијек у нападнутој енклави.

- Ми чак не можемо да дођемо до граничног пријелаза Рафах, између Египта и Газе. Мој замјеник је 5-6 дана био у Исмаилији, граду који је стотињак километара од Рафаха, гдје је чекао дозволу за евакуацију, јер тада су још увијек постојале неке наде. Међутим, вратио се, као што су се и други вратили без обављеног посла. Настојимо помоћи, али све је неизвјесно. Снажно сарађујемо са Свјетском организацијом за миграције, Министарством иностранихх послова Египта и са Министарством иностраних послова Израела преко наше амбасаде у Тел Авиву. 

Тим координираним напорима покушавамо да помогнемо, сваки дан очекујемо неку новост, да наши људи оду тамо, да се те особе преузму и транспортирају. Међутим, у истој ситуацији су и остале земље које покушавају евакисати своје људе из Газе. Мислим да их је око 5.000 из различитих дијелова свијета. Чак су и амерички држављани још увијек тамо – казао је Субашић за Аваз.

Прекид контакта

Све до петка амбасада је имала контакт са држављанима БиХ у Гази, али они су до даљњег у прекиду. Са почетком копнене офанзиве на Газу температура у региону додатно расте.

- Овдје је генерално температура повишена, на унутрашњем плану, али и у региону. Газа је близу, осјети се температура Газе, људи то доживљавају на врло снажан начин тако да се тај укупан психолошки притисак осјећа. Увелико се у Каиру, али и многим другим мјестима одржавају демонстрације, као израз незадовољства стањем у Гази. Људи траже рјешење, људи траже мир – истиче амбасадор БиХ у Египту Сабит Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана