Амбасада САД у Сарајеву упозорила инвеститоре на Републику Српску

ГС
Амбасада САД у Сарајеву упозорила инвеститоре на Републику Српску

САРАЈЕВО - Амбасада Сједињених Америчких Држава у БиХ огласила се након извјештаја Стејт Дипартмента о инвестиционој клими у БиХ за 2024. годину.

Из Амбасаде су позвали инвеститоре да проведу „ригорозну и дубинску анализу“ прије улагања у Босну и Херцеговину.

- Ово укључује избјегавање излагања америчким санкцијама и потврђивање права власништва над земљом како би се избјегло упиттање у потенцијално незаконит и/или неуставан аранжман. Ово је посебно важно у Републици Српској, гдје сецесионистички поступци лидера, настојања да се противуставно отму контролу над државном имовином и непровођење одлука високог представника стварају правне ризике који додатно компликују пословно окружење – наводе из Амбасаде САД у БиХ.

Како додају, потенцијални инвеститори треба да траже информисаног правног савјетника који би их савјетовао о утицају одлука Уставног суда БиХ из јула 2024. године, који је у два респектабилна случаја донио одлуку да ентитети нису надлежни да располажу државном имовином на било који начин, укључујући право власништва, закуп , концесију или привремено коришћење.

 

Prospective investors want to know #WhereIsTheMoney going when they plan an investment.

The @StateDept 2024 Investment Climate Statement for BiH urges them to conduct rigorous due diligence before investing in Bosnia and Herzegovina. This includes avoiding exposure to U.S.… pic.twitter.com/bTdaFfDcuu

— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) August 12, 2024

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана