Амбасада САД у Сарајеву: Осуда исмијавања или омаловажавања језика и писама у БиХ

Срна
Амбасада САД у Сарајеву: Осуда исмијавања или омаловажавања језика и писама у БиХ

САРАЈЕВО - Сједињене Америчке Државе позивају на уважавање свих језика и писама у БиХ заштићених законима ове земље, те осуђују изјаве и дјела њиховог исмијавања или омаловажавања, речено је Срни у Канцеларији за односе с јавношћу Амбасаде САД.

"Каква год да је била намјера новинара, коментари на почетку емисије БХРТ-а су били неприкладни и неучтиви", истакли су из Амбасаде САД поводом називања ћириличног писма хијероглифима у емисији БХРТ-а.

Из ове амбасаде су навели да мандат јавних емитера, било да је ријеч о БХРТ-у, ФТВ-у или РТРС-у, јесте да представљају све грађане БиХ, а мисија информативног програма је да јавности обезбиједи тачне и непристрасне вијести и информације.

"Премало се у БиХ поштује њен мултиетнички карактер, који би се требао сматрати њеном снагом. То се мора промијенити ако земља жели остати стабилна, ако жели градити просперитетну будућност за све своје грађане и осигурати интеграцију у евроатлантску заједницу", нагласили су из Амбасаде.

Новинар БХРТ-а Елвир Буцало је у петак, 8. јула, у најави емисије назвао ћирилично писмо хијероглифима.

Званичници из Републике Српска, новинарско удружење, професори универзитета и Срби у ФБиХ оштро осудили овај иступ новинара БХРТ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана