Амбасада САД у БиХ запријетила: Раздруживање значи крај за Српску

ГС
Амбасада САД у БиХ запријетила: Раздруживање значи крај за Српску

САРАЈЕВО – Република Српска може да постоји само унутар БиХ. Сецесија или раздруживање Српске не значи независност Српске ни крај БиХ, него значи крај Републике Српске.

Поручили су то из Амбасаде САД у БиХ након што су јуче предсједник и премијер Српске Милорад Додик и Радован Вишковић рекли у Сребреници, гдје је одржана сједница Владе Републике Српске, да ће Влада у наредних 30 дана сачинити споразум о мирном раздруживању који ће упутити ФБиХ.

-Јуче је Милорад Додик објавио да је Влада Републике Српске донијела званичну одлуку да предложи „раздруживање“ Републике Српске од Босне и Херцеговине. Другим ријечима, то значи сецесију Републике Српске. То је опасно, неодговорно, антидејтонско дјеловање које излаже ризику територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ. А то су кључни интереси САД. Сједињене Државе браниће их и штитити, између осталог, и позивањем на одговорност оних који их излажу ризику - навели су из Амбасаде САД, преноси Кликс.

Додали су да с Додик и Влада Српске покушали објаснити ову одлуку „групом лажи и дезинформација смишљених да заплаше јавност у Српској да би кренула за њима овим опасним путем“.

-Чињенице су једноставне и јасне. Не постоји међународна завјера да се укине Република Српска, а господин Додик не може издвојити нити једну једину изјаву иједног америчког званичника којом се позива на укидање Републике Српске. БиХ није унија два ентитета. Како изричито стоји у Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ, БиХ је држава насљедница Републике БиХ. Устав БиХ не даје право на сецесију или „раздруживање“ ни ентитетима ни било којој нижој административној јединици. Република Српска може постојати само унутар БиХ - додали су из Амбасаде САД-а.

Активности Додика, наглашавају из Амбасаде САД „излажу ризику будућност унутар евро-атлантских институција коју грађани БиХ, укључујући Српску, желе“.

-Пут који он предлаже би осигурао да грађани Српске, њихова дјеца и унуци немају миран, просперитетан живот у демократији какав заслужују - закључују из Амбасаде САД.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана