Амбасада САД у БиХ: НС РС извела безобзиран напад на Дејтонски мировни споразум

ГС
Амбасада САД у БиХ: НС РС извела безобзиран напад на Дејтонски мировни споразум

САРАЈЕВО - Народна скупштина Републике Српске (НС РС) данас је извела безобзиран напад на Дејтонски мировни споразум и њиме успостављен Устав Босне и Херцеговине. Никаква политичка реторика или дезинформације не могу промијенити основну чињеницу јасно наведену у Члану III(3) Дејтонског устава да РС мора у потпуности поштовати одлуке институција БиХ, што укључује коначне и обавезујуће пресуде Уставног суда БиХ. Република Српска не може једнострано поништити ову обавезу, нити може законски игнорисати пресуде Уставног суда, саопштено је из Амбасаде САД у БиХ након усвајања Приједлога Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској.

"Као што смо и раније говорили, Срби су саставни дио мултиетничке БиХ и имају кључну улогу у креирању институција у земљи и одређивању њене будућности. То је садржано у Дејтонском мировном споразуму. Уколико господин (Милорад) Додик спречава НС РС да именује двоје судија у Уставни суд БиХ, онда ће Суд доносити одлуке без учешћа двоје судија именованих од стране РС. Због активности господина Додика, становницима Републике Српска биће ускраћен глас у једној државној институцији предвиђеној Дејтонским мировним споразумом. То је бесмислено и неодговорно, али је свакако у складу са осталим настојањима господина Додика да грађане Републике Српске лиши основних права која се односе на слободу медија, говора и окупљања", стоји у саопштењу.

Додају да ће "без сумње господин Додик поновити своје баналне и погрешне тврдње да су Уставни суд и његове одлуке нелигитимне, анти-српске, или против Републике Српске јер у Суду нема двојице судија именованих од стране РС".

"То је очигледно лицемјерно имајући у виду његово одбијање да одобри именовања. У том контексту, ако су нечије активности против Републике Српске или против Срба, онда су то активности господина Додика. Руководство НС РС суодговорно је јер је омогућило неуставне и анти-Дејтонске нападе господина Додика на Уставни суд БиХ. Сједињене Државе снажно подржавају територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички каратер Босне и Херцеговине и наставиће инсистирати на одговорности појединаца који подузимају активности супротне Даyтонском споразуму", наводе из Амбасаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана