Амбасада САД у БиХ: Екстремизам на фудбалском турниру - пријетња за безбједност БиХ

Срна
Амбасада САД у БиХ: Екстремизам на фудбалском турниру - пријетња за безбједност БиХ

САРАЈЕВО - Сједињене Државе осудиле су насиље, екстремизам и говор мржње током фудбалског турнира за омладинске селекције на Илиџи у суботу, 14. јануара, јер такви инциденти представљају и пријетњу за безбједност и стабилност БиХ, речено је данас Срни из Амбасаде САД у БиХ.

Коментаришући за Срну напад на групу родитеља младих фудбалера из Србије, у којем је један задобио повреде ножем, те чињеницу да је на турниру група дјеце из Хрватске скандирала "убиј Србина", из америчке Амбасаде су навели да су "инциденти попут овога разарајући по друштво и да у коначници представљају пријетњу за безбједност и стабилност БиХ".

"Позивамо власти да истраже, идентификују и казне починиоце у овом и сличним случајевима који нису ријешени", навели су из Амбасаде САД.

Америчка Амбасада је овом приликом одала признање полицији Кантона Сарајево на брзој реакцији у овом случају.

У овој амбасади кажу да "неодговорна, запаљива реторика политичара ствара погодно окружење за инциденте попут овога" и напомињу да "грађани БиХ заслужују лидере који теже помирењу, а не распирују пламен мржње".

Група родитеља младих фудбалера Фудбалског клуба "Звездара" из Београда који су учествовали на међународном фудбалском турниру, нападнута је у једном хотелу на Илиџи и том приликом је једно лице из Београда задобило повреде ножем.

Сарајевска полиција ухапсила је због овог напада 10 лица, старости од 20 до 28 година, која се сумњиче да су починили кривично дјело насилничко понашање.

На истом турниру група дјеце из Хрватске, земље чланице ЕУ, скандирала је "убиј Србина" за вријеме утакмице против српских вршњака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана