Амбасада САД о Реформској агенди: Додик је седмицама блокирао, СДА неодговорна

ГС
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО – Све што политички лидери БиХ требају учинити како би откључали прву траншу средстава доступних из Плана раста за Западни Балкан је предати амбициозну Реформску агенду у Брисел, саопштено је из Амбасаде САД у Сарајеву, одакле јасно додају да политички лидери не успијевају у томе.

Истичу да је План раста за Западни Балкан јединствена понуда Европске уније грађанима Босне и Херцеговине да користе неке од предности чланства у ЕУ прије самог приступања.

Из Амбасаде наглашавају да би План раста за Западни Балкан пружао проширену помоћ у замјену за основне реформе.

"ЕУ је пред политичке лидере ставила Реформску агенду, а њено одобравање седмицама је блокирао предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је одбио прихватити двије тачке у плану од 100 тачака, укључујући захтјев да РС именује судије у Уставни суд БиХ и поштује и одлуке Суда. Наше разумијевање је да ЕУ није умањила своје захтјеве за Реформску агенду и да господин Додик и даље одбија пристати на посљедње двије тачке. Нажалост, ово је типично за човјека који досљедно ставља своје интересе испред интереса оних које тврди да представља. Као што смо раније рекли, реторика и политике господина Додика и даље представљају највећу пријетњу за европску будућност коју грађани Босне и Херцеговине желе и заслужују", наводе из Амбасаде САД.

У овом контексту, истичу из Амбасаде, нејасно је зашто је Радна група гласала за одобрење плана који није садржавао све захтјеве ЕУ, укључујући захтјев за именовање судија Уставног суда БиХ И поштивање одлука Суда.

"Без обзира на то, одлука Странке демократске акције (СДА) да искористи прилику за политичко разметање, умјесто да ради с другим про-бх. странкама на осигуравању одобрења за посљедње двије преостале тачке, била је некорисна и неодговорна. Такво понашање не доприноси изградњи консензуса и постизању компромиса потребних за напредак на европском путу", стоји у саопштењу Амбасаде САД.

Такође додају да када је у питању осигурање европске будућности земље, политика би, као што кажу у Сједињеним Државама, требала стати тамо гдје почињу важнији интереси, пишу Независне.

"СДА тај тест јуче није положила", закључили су из Амбасаде САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана