Амбасада САД: Нови процес одабира за позиције у ВСТС је корак уназад

ГС
Амбасада САД: Нови процес одабира за позиције у ВСТС је корак уназад

Дубоко смо забринути због промјена у Пословнику Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) које су усвојене 17. јануара. Измјене у члану 4 којим се уређује начин укључивања етничке и родне равнотеже у процес одабира на позиције у ВСТС представљају велики корак уназад. Систем насумичног жријебања из члана 4 обезбјеђивао је важан елемент непристрасности у процесу одабира, саопштили су из Амбасаде САД у БиХ.

 - Систем који је усвојило ВСТС умјесто жријебања отвара простор за дискриминацију, укључујући дискриминацију путем замрзавања садашње етничке и родне равнотеже у ВСТС. Тиме се гарантује да се садашњи чланови могу пријавити за други мандат и умањити шансе за избор кандидата који не задовољавају фиксне етничке и родне услове који иду у прилог садашњим члановима ВСТС.

Америчка амбасада у БиХ, као дугогодишњи партнер власти БиХ у процесу реформе правосуђа, придружује се партнерима из међународне заједнице и упозорава ВСТС да би ове измјене могле повећати могућност коруптивног дјеловања и створити утисак да чланови ВСТС манипулишу процедурама зарад личних интереса.

Несретна је околност да у периоду када се од ВСТС очекује да проводи реформе и повећа интегритет правосуђа те помогне враћању повјерења јавности, неки чланови ВСТС доносе одлуке које још више утичу на формирање негативних перцепција јавности о ВСТС и правосуђу у ширем контексту. Америчка амбасада због тога позива ВСТС да преиначи ову одлуку, преноси Аваз

- Одајемо признање мањем броју чланова ВСТС на челу са предсједником Лагумџијом који су радили на јачању интегритета правосуђа у складу са међународним стандардима тако што су гласали против ове погрешне одлуке - наводе из Амбасаде САД.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана