Aмбасада СAД: Нема ништа од територијалне реорганизације БиХ

Анадолија
Foto: Klix.ba

САРАЈЕВО - Амбасада Сјединјених Америчких Држава (САД) у БиХ назвала је лицемјерним то што лидер Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Драган Човић и Хрватски народни сабор (ХНС) критикују запаљиву реторику других лидера, док у истом даху и сами пријете институционалном и територијалном реорганизацијом БиХ.

“Високи представник Шмит дао је странкама шест седмица да се укључе у дијалог ради рјешавања хитних питања функционалности и подјеле власти. Најбоље би било да странке то вријеме искористе за то, умјесто на антидејтонске пријетње и размјењивање хушкачких оптужби”, поручили су из амбасаде САД-а.

У објави на Твитер налогу америчка амбасада поручила је да је позиција САД-а по питању суверенитета, територијалног интегритета и мултиетничког карактера БиХ позната и да остаје непромјењива.

“Одбацујемо нове географске подјеле унутар и према сувереној држави Босни и Херцеговини, укључујући стварање трећег ентитета и понављамо нашу опредијељеност за БиХ као једну земљу са два ентитета, три конститутивна народа и осталима”, наводи се у објави.

Хрватски народни сабор БиХе (ХНС БиХ) је на данашњој проширеној сједници донио низ закључака поводом Шмитовог наметања Одлуке о измјени Изборног закона у БиХ.

“ХНС и сви његови представници наставит ће своје дјеловање с циљем јачања политичког, господарског, културног и демографског положаја те заустављања процеса деконституирања хрватскога народа у БиХ у складу са Закључцима ванредног засједања ХНС-а од 19. фебруара 2022., укључујући покретање правних и политичких процедура у корист институционалне и територијалне реорганизације Босне и Херцеговине у складу с федералистичким начелима како би се осигурала функционалност државе и једнакоправност три конститутивна народа у БиХ, поготово након бошњачких пријетњи и изражене несношљивости према суживоту с Хрватима у БиХ”, наводи се у закључцима ХНС-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана