Амбасада САД: Лаж је да смо утицали на суђење Новалићу и другима

ГС
Амбасада САД: Лаж је да смо утицали на суђење Новалићу и другима

САРАЈЕВО - Амбасада Сједињених Америчких Држава у БиХ тврди да је лаж да су утицали на процес у предмету “Новалић и остали”.

Како су навели увијек су позивали правосудне институције у БиХ да моћнике позову на одговорност за своје поступке.

- Оптужбе да је Амбасада Сједињених Држава утицала на било који аспект ових или било којих других судских поступака су лажне и обмањујуће. Снажно их одбијамо - наглашавају из Амбаде САД-а, а преносе федерални медији.

Додају да САД снажно подржавају независне и храбре институције за провођење закона, тужилаштва и правосудне институције које раде у име грађана БиХ на истраживању, процесуирању и кажњавању корупције.

- Корупција која мучи демократију и економију Босне и Херцеговине узрокује да многи грађани ове земље одлазе и граде животе за себе и своје породице негдје другдје - кажу из Амбасаде САД-а у БиХ.

Додају да анкета за анкетом и метрика за метриком наглашавају да грађани немају повјерења у те институције и да је корупција све гора.

Суд БиХ је данас, у предмету “Респиратори”, на укупно 15 година затвора осудио премијера ФБиХ Фадила Новалића и још двојицу оптужених. У предмету који се односи на набавку 100 кинеских респиратора за око 10,5 милиона КМ, Новалић је осуђен на четири године, суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ) Фахрудин Солак на шест, а власник предузећа “Ф.Х. Сребрена малина” Фикрет Хоџић на пет година, док је министaрка финансија ФБиХ Јелка Милићевић ослобођена оптужби.

Адвокат Васвија Видовић, која је заступала Новалића (СДА) у афери “Респиратори”, истакла је да је ријеч о политичком пројекту.

Она је након пресуде констатовала је да је непримјерено понашање Амбасаде Сједињених Америчких Држава у предмету “Новалић и други”. Како је казала, то је жалосно и против свих правила да се мијеша у предмет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана