Амбасада САД: Ако БиХ не учини корак напријед у марту, кривац ће бити Додик

ГС
Амбасада САД: Ако БиХ не учини корак напријед у марту, кривац ће бити Додик

САРАЈЕВО - Америчка амбасада у БиХ поново је критиковала предсједника Републике Српске Милорада Додика те у саопштењу  објављеном на платформи Икс навела да он не сарађује са својим партнерима и пребацује одговорност на друге.

Из амбасаде САД су навели да Милорад Додик тврди да је спреман за ЕУ, али „његов загрљај Владимира Путина и руске бруталне инвазије на Украјину, његова антидејтонска реторика и дјеловање, те напади на институције на државном нивоу, неопходне за навигацију на путу БиХ евроатлантским интеграцијама, побијају тврдњу Додика“.

-Интеграција БиХ у евроатлантске институције захтијева колективне напоре свих политичких актера. Умјесто да се укључи у преговоре са својим коалиционим владајућим партнерима, Додик наставља да практикује политику блокаде и уцјене док настоји окривити друге за недостатак напретка  - навели су.

Поручују да су услови 1+3 (Отварање преговора са Фронтексом, Закон о спречавању прања новца, Закон о спречавању сукоба интереса и Закон о судовима) које је поставила Европска унија јасни и лако разумљиви. Стандарди потребни за њихово испуњавање су једноставни.

-Питање за Додика је да ли је спреман да уради посао који је неопходан за испуњавање ових услова, посао који је могао и требао бити завршен мјесецима раније. До сада је одговор „не“. Додикови ултиматуми не одражавају истинску посвећеност ЕУ - поручили су.

На крају су казали да је главна препрека европској будућности БиХ Додик и његова деструктивна политика.

-Он сада жели побјећи од одговорности за своје поступке, али ако БиХ не учини још један корак напријед у марту, јасно чија ће бити кривица – Додика –кажу у амбасади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана