Амбасада Руске Федерације у БиХ: Конаковић се придружио антируском хору, Москва нуди дијалог

СРНА
Амбасада Руске Федерације у БиХ: Конаковић се придружио антируском хору, Москва нуди дијалог

САРАЈЕВО - Амбасада Руске Федерације у БиХ изразила је жаљење што се министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић на Бледском стратешком форуму "придружио антируском хору", иако је Москва нагласила много пута своју спремност за дијалог, уз потпуно уважавање националних интереса Руске Федерације.

Из Амбасаде Русије у БиХ навели су да су обратили пажњу на неколико медијских саопштења у вези са Конаковићевим наступом на једном од панела Бледског стратешког форума.

- Између осталог, господин Конаковић се позива на давнашњи разговор између бившег предсједника Словеније Борута Пахора и предсједника Руске Федерације Владимира Путина, те поново спомиње митски `руски малигни утицај`, и у овом контексту у финалу смртно плаши све присутне – `имамо заједничког непријатеља и он је веома активан` - саопштено је данас из Амбасаде Русије.

У саопштењу се истиче да руска Амбасада не сматра да су сличне изјаве став БиХ и да зато не види потребу да их коментарише.

- Ипак, изазива жаљење да се господин Елмедин Конаковић придружио антируском хору. Према нашем мишљењу, ако политичар јесте самосталан, храбар те одговоран, он настоји да добије информације, како се каже, из оригиналног извора, умјесто да заснива своје климаве закључке на понављању сјећања пензионисаних политичара, који уз то јесу понекад бескрупулозни - додаје се у саопоштењу.

Из Амбасаде Руске Федерације у Сарајеву истичу да је Рисија, прије свега ријечима предсједника те земље Владимира Путина, увијек јасно и недвосмислено потврђивала приврженост међународном праву, одбацујући нека измишљена "правила, на којима се заснива свијет".

У саопштењу се подсјећа да је Русија више пута предлагала да се посредством дијалога изради општи систем европске безбједности, који би био прихватљив за све, те узимао у обзир националне интересе свих учесника међународних односа.

Из руске Амбасаде су додали да је та земља као одговор добила непромишљено ширење НАТО-а, те трансформацију ЕУ у русофобични пројекат.

- У условима када колективни Запад и његове марионете одбијају наше конструктивне приједлоге, штавише, користе хибридне методе и прокси инструменте да нанесу Русији `стратешки пораз`, с циљем осигурања безбједности наше земље и свих наших грађана хоћемо на основу утврђених доктринарних докумената – зависно од развоја ситуације – да примјењујемо одговарајућа средства - поручили су из Амбасаде Русије у БиХ.

У саопштењу се наглашава да ово укључује, као што је Москва наглашавала више пута, спремност за дијалог уз потпуно уважавање националних интереса Руске Федерације.

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је на Бледском стратешком форуму, између осталог, да је регион западног Балкана и даље под малигним утицајем који тежи дестабилизацији сусједства ЕУ што може довести до успоравања процеса проширења, саопштено је из Министарства иностраних послова.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана