Амбасада Руске Федерације: Кристијан Шмит "лута" у магли

ГС
Foto: ГС

САРАЈЕВО - Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је да Кристијан Шмит није легитимно изабран високи представник и да он "лута" у магли.


Из руске Амбасада су подсјетили да је суштина мандата високог представника, наведена у Анексу 10 Дејтонског мировног споразума, у томе да он мора да странама у БиХ ради конструктивне имплементације Општег Оквирног споразума за мир у БиХ.

Са своје стране, додали су, стране БиХ сарађују са високим представником у складу са чланом девет Дејтонског мировног споразума, који наглашава да се ова сарадња остварује на основу анекса споразума, те одлука Савјета безбједности УН.

"Апсолутно је јасно да се овакав алгоритам сарадње односи искључиво на легитимног високог представника, какав Шмит сигурно није без релевантне одлуке Савјета безбједности УН", кажу из руске амбасаде.

У саопштењу истичу да је такав принципијелан став Русије и Кине, као и да подржавају овакав приступ демократски изабраног руководства Републике Српске.

"Управо због тога никако не 'они', према сликовитом изразу Шмита, пливају 'у узбурканим водама'. Заправо сам Шмит лута у магли", истакли су из Амбасаде Руске Федерације у БиХ реагујући на саопштење ОХР-а одакле су, поводом најављене посебне сједнице парламента Српске, саопштили да ће онај "ко не објави одлуке 'високог представника' пловити у 'узбурканим водама'".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана