Амбасада Русије: Закључци УО ПИК-а пристрасни и нису став међународне заједнице

ГС
Амбасада Русије: Закључци УО ПИК-а пристрасни и нису став међународне заједнице

САРАЈЕВО - У вези с недавно одржаном сједницом Управног одбора Савјета за имплементацију Мировног споразума (ПИК) поново изјављујемо да Кристијан Шмит није високи представник у БиХ. Покушаји појединих чланова УО ПИК-а да тврде супротно не значе легитимизацију Шмита, већ делегитимизацију Управног одбора, саопштили су из Амбасаде Русије у БиХ.

- Зато донесени закључци не могу се сматрати ставом међународне заједнице, још више зато што садржај се документа издваја својом пристрасношћу и неуравнотеженошћу, камо ли да говоримо о текстуалном кршењу Анекса 4.Мировног споразума – Устава БиХ. Лицемјерно изгледају мантре о подршци јединства, суверенитета и територијалног интегритета БиХ, када показаним приступом поједини чланови УО свјесно подривају и јединство, и суверенитет (са интрузивним Уредом високог представника ?), и територијални интегритет земље - наведено је у саопштењу.

Вриједност Мировног споразума, додају из руске Амбасаде, закључује се у томе да јесте отворени систем, који омогућује да се државност БиХ гради у складу с тежњама њених грађана.

- Али, као што показује пракса његове реализације, могу бити одрживе и виталне само оне одлуке, које су постигнуте од стране самих политичких субјеката БиХ, а никако не оне које су написане у ОХР-у или у америчкој Амбасади те донесене, као што се каже, "с упереним у главу пиштољем" високог представника, посредством уцјена и незаконитих санкција, чиме добијају схоластички формално-правни оквир -  наводе из руске амбасаде.

Позивају стране у БиХ да одбаце вањско менторство, да покажу мудрост, стрпљење, компромисни приступ, јављајући турбулентном свијету примјер зрелог и одговорног рјешавања проблема ради стварања истински независне и суверене БиХ те постизања благостања и мира свих њених грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана