Амбасада Русије у БиХ: Употреба нуклеарног оружја само као одговор на употребу оружја за масовно уништење

Г.С.
Амбасада Русије у БиХ: Употреба нуклеарног оружја само као одговор на употребу оружја за масовно уништење

САРАЈЕВО - Као стална чланица Савјета безбиједности УН-а и једна од нуклеарних сила, у складу са Уговором о неширењу нуклеарног оружја, Руска Федерација сноси посебну одговорност у питањима јачања међународне безбједности и стратешке стабилности, наводи се у саопштењу амбасаде Руске Федерације у БиХ.

- У својој политици у области нуклеарног одвраћања, Русија се стриктно и досљедно руководи постулатом о неприхватљивости нуклеарног рата у којем не може бити побједника и који се никада не смије покренути. Руске доктринарне одредбе у овој области су изузетно јасно означене, искључиво су дефанзивне природе и не дозвољавају широко тумачење. Русија хипотетички допушта реакцију употребом нуклеарног оружја само као одговор на агресију извршену употребом оружја за масовно уништење или агресију употребом конвенционалног оружја када је угрожено постојање државе - истиче се у саопштењу.

Како наводе из Руске амбасаде у БиХ, Русија полази од непромјенљиве актуелности постојећих договора и разумјевања у области смањења и ограничења нуклеарног наоружања, смањења стратешких ризика и пријетње од међународних инцидената и сукоба, који могу довести до ескалације на нуклеарни ниво.

- У потпуности потврђујемо нашу приврженост заједничкој изјави лидера пет држава, које посједују нуклеарно оружје, од 3. јануара 2022. године о спријечавању нуклеарног рата и недопустивости трке у наоружању. Чврсто смо убијеђени да у садашњој компликованој и турбулентној ситуацији, која је резултат неодговорних и бестидних дјелатности, које имају за циљ подривање наше националне сигурности, први приоритет је спријечити сваки војни сукоб нуклеарних сила - додаје се у саопштењу.

Позивају и остале земље нуклеарне петорке.

- Позивамо остале земље нуклеарне петорке да у пракси покажу своју спремност за рјешавање овог приоритетног задатка и да одустану од опасних покушаја задирања у виталне интересе једни других, балансирајући на ивици директног оружаног сукоба и подстичући провокације с употребом оружја за масовно уништење, што може довести до катастрофалних посљедица - наводи се у саопштењу.

Из Руске абмасаде у БиХ такође додају да Русија и даље заговара формирање обновљене, одржљивије архитектуре међународне безбједности засноване на обезбјеђивању предвидљивости и глобалне стратешке стабилности те на поштовању принципа једнакоправности, недјељиве безбједности и међусобног уважавања темељних интереса страна, преноси РТРС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана