Амбасада Русије у БиХ: Турковићева нема монопол на наметање исправног бошњачког размишљања

Срна
Амбасада Русије у БиХ: Турковићева нема монопол на наметање исправног бошњачког размишљања

САРАЈЕВО - Амбасада Русије у БиХ саопштила је да ће се нови сазив Савјета министара руководити националним интересима БиХ, те да нико, па ни одлазећи министар иностраних послова Бисера Турковић, нема монопол на наметање “исправног” бошњачког начина размишљања на етикетирање некога као проруског.

Реагујући на изјаву Турковићеве да ће, уколико Денис Шулић као Бошњак из Републике Српске /СНСД/ буде именован за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара то значити препуштање потпуне контроле над овим тијелом проруским политичким снагама, из Амбасаде наводе да не дозвољавају себи да се мијешају у процесе формирања органа и ресора власти у БиХ.

Из Амбасаде Русије наводе да с друге стране њихови западни опоненти “са пјеном на уснама” вичу о суверенитету БиХ и одмах наглашавају какви тачно људи су им потребни у структурама власти, и то на свим нивоима.

“Полазимо од тога да ће се нови састав Савјета министара руководити националним интересима БиХ, те да нико, па ни Турковићева, нема монопол на наметање исправног бошњачког начина размишљања, као ни на етикетирање некога као проруског”, саопштено је из Амбасаде.

У саопштењу је наведено да је у интересу самих народа БиХ да развијају сарадњу са свим заинтересованим државама, укључујући и Русију и да су спремни за то.

Турковићева је изразила забринутост због могућности да би СНСД-ов кадар Денис Шулић могао бити министар у Савјету министара из реда Бошњака.

Она је подсјетила да прописи о раду Савјета министара захтијевају да за одлуке морају гласати најмање по један од министара из сваког од конститутивних народа, те да то не морају нужно бити замјеници предсједавајућег.

“Довољан је један министар Бошњак који ће слиједити политику СНСД-а и ХДЗ-а и да преузму апсолутну власт у Савјету министара”, рекла је Турковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана