Амбасада Русије: Шмит није легитиман високи представник, ОХР ствара заблуду

Срна
Foto: ГС

Амбасада Русије у БиХ данас је саопштила да Кристијан Шмит није легитиман високи представник у БиХ, будући да његово именовање није одобрено у складу са резолуцијама Савјета безбједности УН, те указала да објашењење ОХР-а само ствара заблуду о суштини овог питања.

- Без обзира на правне трикове који се користе за негирање реалности неоспорна чињеница је у томе да Шмит није легитиман високи представник - поручују из Амбасаде Русије у БиХ.

Из Амбасаде Русије истичу да се у анексу 10 Дејтонског мировног споразума недвосмислено наводи да се стране обраћају са молбом о именовању високог представника који се одобрава у складу са резолуцијама Савјета безбједности УН, те да су тако одобравани сви претходни високи представници.

Више од 700 особа стиже испред Суда БиХ

Уз подсјећање да је једини изузетак био Кристијан Шварц-Шилин, за којег је сагласност Савјета безбједности дата у облику писма предсједавајућег овог тијела, а не у облику резолуције, Амбасада Русије констатује да је Савјет безбједности УН био управо та институција која је одобрила Шварц-Шилингово именовање за високог представника.

- У случају Кристијана Шмита биле су прекршене све норме усаглашавања кандидатуре за ту дужност - истичу из Амбасаде и наводе да није било консензуса у Управном одбору, који је испоштован при избору свих претходних високох представника, а није било ни реакције Савјета безбједности на овај приједлог Управног одбора.

Штавише, додаје се, двије сталне чланице Савјета безбједности - Русија и Кина – у суштини су уложиле вето на рад Шмита као високог представника.

ОХР је у ранијем саопштењу навео да Савјет безбједности није изричито навео иоменовање Кристијана Шмита и да је све урађено по захтјеву Управног одбора ПИК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана