Алмир Џуво нови директор ОБА, Ристо Зарић замјеник

ГС
Алмир Џуво нови директор ОБА, Ристо Зарић замјеник

САРАЈЕВО - Савјет министара је на данашњој другој сједници именовао Алмира Џуву за директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ, потврђено је из Савјета министара.

За његовог замјеника из реда српског народа именован је Ристо Зарић, а Дамир Беванда остаје на мјесту главног инспектора ОБА.

Са позиције генералног директора разријешен је Осман Мехмедагић, а на позицију генералног директора именован је Алмир Џуво.

Џуво је и раније био генерални директор ОСА-е до 2015. године, а након тога је именован за амбасадора БиХ при мисији НАТО-а у Бриселу.

Савјет је на данашњој сједици у Сарајеву једногласно донио појединачна рјешења о именовању Џуве, Зарића на мандатни период од четири године, почев од 28. фебруара, те Беванде у другом мандату, саопштено је из Савјета министара.

"Претходно су појединачним рјешењима с дужности генералног директора ОБА БиХ и замјеника генералног директора због истека мандата разријешени Осман Мехмедагић и Трифко Буха с даном 27. фебруаром ове године", наводи се у саопштењу.

Савјет министара именовао је ново руководство ОБА и рјешењем разријешило досадашњег генералног директора ОБА и његовог замјеника због истека мандата јер су на те позиције именовани 19. новембра 2015. године.

Сједници Савјета министара данас је претходила друга сједница Извршног обавјештајног одбора на којој су били присутни предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто и замјеници предсједавајуће министар финансија и трезора Зоран Тегелтија и министар одбране Зукан Хелез.

Савјет министара такође је утврдио Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ којим се олакшава пријем у службу, поједностављују процеси управљања каријером професионалних војних лица и на тај начин помаже боља кадровска попуњеност.

Измјене и допуне овога закона фокусиране су на редефинисање појма обуке за пријем у службу, омогућавање трајања јавног огласа за пријем војника у Оружаним снагама БиХ током цијеле године, као и на помјерање старосне границе војника и подофицира у поступку пријема у чин потпоручника или чановника до навршених 40 година живота у тренутку потписивања уговора, саопштено је из Савјета министара.

Из Савјета министара наводе да би се на овај начин обезбиједио континуитет оперативне способности, те правовремено и потпуно извршење мисије Оружаних снага у складу са Законом о одбрани БиХ, јер Оружаним снагама БиХ недостаје 1.215 професионалних војних лица, од чега 222 официра, 178 подофицира и 815 војника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана