Алкалај се обратио Савјету безбједности без сагласности Предсједништва, изнио приватно мишљење

ГС
Foto: УН

ЊУЈОРК - Амбасадор и sтални представник БиХ при УН у Њујорку Свен Алкалај обратио се синоћ на засједању Савјета безбједности УН о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале, преноси РТРС.

Алкалај се обратио иако није имао сагласност Предсједништва БиХ.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик писао је Министарству спољних послова БиХ, у којем их је обавијестио да Предсједништво БиХ није постигло сагласност око приједлога излагања Амбасадора и Сталног представника БиХ при УН у Нјујорку на засједању Савјета безбједности УН о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале.

С тим у вези, каже Додик, Свен Алкалај, амбасадор и стални представник БиХ при УН у Њујорку, може физички присуствовати наведеном засједању, али без обраћања Савјету безбједности УН.

Након засједања потребно је да амбасадор и Стални представник БиХ поднесе извјештај о засједању.

- Ургирамо да Министарство иностраних послова БиХ о горе наведеном упути инструкцију Сталној мисији БиХ при УН у Нјујорку, у складу са садржајем овог дописа - наводи Додик у писму које је назначено као "веома хитно"

Предсједник Србије Александар Вучић је рекао да је од Додика примио писмо у којем се наводи да не постоји сагласност у Предсједништву БиХ за иступ у Савјету безбједности Алкалаја.

Одговарајући на оптужбе Алкалаја и представника Хрватске на рачун Срба, Вучић је констатовао да он није рекао ништа против било кога, али да су то урадили Алакалај и представник Хрватске.

Истакао је да је Алакај рекао да говори у име БиХ, што није истина.

- Представник БиХ није говорио у име БиХ, јер сам добио писмо у којем пише да нема сагланости и представник БиХ је износио своје приватно мишљење. Хрватски представник је рекао да је добро познато ко је био ђаво. У овом региону је постојао један велики концентрациони логор у Јасеновцу, и мислим да сви знају ко је био ђаво - истакао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана