Аљоша Чампара затражио суспензију Зорана Чегара

ГС
Аљоша Чампара затражио суспензију Зорана Чегара

Министар унутрашњих послова Федерације Босне и Херцеговине Аљоша Чампара (НиП) данас је упутио захтјев за суспензију начелника Сектора униформисане полиције Федералне управе полиције (ФУП) Зорана Чегара.

Како су саопштили из МУП-а ФБиХ, Чампара је захтјев упутио замјенику директора ФУП-а Енсаду Корману. Затражио је да се Чегар одмах суспендује.
"Поступање из надлежности руководиоца ФУП-а затражено је због подизања оптужнице против Чегара пред Општинским судом у Дубровнику, и то због кривичног дјела 'Превара' из члана 236. Казненог закона Републике Хрватске, а за које је запријећена казна затвора у трајању до осам година, због фалсификовања нотарских уговора који се односе на имовину у Илијашу, као и због насилничког понашања и пријетњи упућених новинарки Центра за истраживачко новинарство (ЦИН)", напоменули су.
Чампара је затражио од Кормана да поступи у складу с чланом 114. Закона о полицијским службеницима ФБиХ у којем је наведено да ће полицијски службеник бити одмах суспендован "ако се ради о кривичним дјелима за која се може изрећи казна затвора у трајању од најмање три године" и да се мјера суспензије може изрећи ако постоје "основе сумње да је починио кривично дјело или тежу повреду службене дужности и ако се, узимајући у обзир природу кривичног дјела или теже повреде службене дужности, као и околности под којима је почињено кривично дјело, односно тежа повреда службене дужности, може основано вјеровати да би штетило интересима службе или интерном поступку".

У МУП-у ФБиХ осудили су Чегарово насилничко понашање над новинарима, а посебно насртаје и пријетње ЦИН-овој новинарки којој је Чегар запријетио да ће јој "ишчупати гркљан", којој је псовао мајку, вријеђао и називао "четникушом".

"Грађани Босне и Херцеговине због појединаца попут полицијског службеника Зорана Чегара губе повјерење у рад полиције, а што је у директној супротности са стратешким приоритетима овог министарства. Овом министарству су потребни храбри и честити полицајци, а не кукавице које пријете и насрћу на жене. Министар унутрашњих послова ФБиХ позива Јединицу за професионалне стандарде ФУП-а и надлежне правосудне органа да приоритетно истраже случај насртаја и пријетњи новинарки ЦИН-а", поручено је.

Чампара ће затражити од Владе ФБиХ да покрене процедуру разрјешења полицијског службеника Зорана Чегара с дужности предсједника Полицијског одбора Владе ФБиХ, а за коју га је предложио Корман, саопштили су из МУП-а ФБиХ.

ПРОВОДЕ ИНТЕРНУ ИСТРАГУ

Из ФУП-а реаговали на оптужбе против Чегара, позвали се на "пресумпцију невиности"
Из ФУП-а су у међувремену саопштили да су покренули интерну истрагу те да ће на основу ње подузети одлуке у овом случају. Позвали су да се поштује претпоставка невиности. 
Из Наше странке (НС) су јучер, 27. октобра, затражили суспензију Чегара,преноси Кликс.
Чегар је у јануару ове године у друштву колега полицајаца физички насрнуо на младића на паркингу у Сарајеву. И након тога је наставио радити у ФУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана