Алиментациони фонд остао само у најави

Маријана Миљић Бјеловук
Алиментациони фонд остао само у најави

БАЊАЛУКА - Од алиментационог фонда, чије је оснивање најављено у усвојеном нацрту закона о привременом издржавању дјеце Републике Српске још у јуну 2022. године, за сада, како ствари стоје, нема ништа, већ је замисао да се о том питању дају додатне надлежности Фонду за дјечију заштиту.

О могућем успостављању алиментационог фонда, из којег би се намиривала средства за издржавање дјеце чији родитељи то не чине, прича се још од 2017. године, а парламент Српске је половином 2022. усвојио закон којим је предвиђено његово успостављање. До данас тај акт није прошао даљу процедуру усвајања.

Из Министарства породице, омладине и спорта РС су у одговору парламенту Српске навели да је након усвајања нацрта закона о привременом издржавању дјеце одржана јавна расправа у августу 2022. године о том акту те да је након тога написан и приједлог поменутог законског рјешења.

- Тај акт није отишао ка парламенту Српске из разлога јер је у току јавне расправе изнесен став да нормирању ове области треба приступити студиозније у смислу компатибилности закона са укупним правним системом РС - стоји у одговору Министарства породице. 

Наглашавају да је дошло до суштинских разлика између нацрта и приједлога предметног закона, односно заокрета од првобитно планираног оснивања посебног фонда на допуну надлежности Фонд дјечије заштите, због рационалнијег искоришћавања његових капацитета.

- Потребно је свеобухватније анализирати и реалније процијенити број корисника права на привремено издржавање дјеце те неопходна средства потребна за спровођење тог закона, односно финансирање створених обавеза родитеља - наводе у ресорном министарству.

У радној групи за израду поменутог законског рјешења наводе да су они одавно завршили свој посао, односно у јесен 2022. године, и то у смислу корекције да питање исплате алиментација буде додатна надлежност Фонда за дјечију заштиту.

- Да ли ће алиментациони фонд бити посебна институција или ће та надлежност бити придодата неком постојећем, мање је важности. Најбитније је у овом случају исплаћивати средства дјеци чији родитељи то не раде - рекао је “Гласу Српске” члан радне групе за израду закона о привременом издржавању дјеце Републике Српске Дарко Радић.

Поједини чланови радне групе за израду овог закона откривају и да је током јавне расправе изнесен став да је скупље да се оснива нови фонд, већ да исплата алиментације буде у надлежности Фонда за дјечију заштиту.

- Радна група је преправила нацрт и припремила текст приједлога за то, уважавајући све околности и тај документ доставила ресорном министарству. Шта је даље било и зашто форма приједлога тог закона није већ годину и по отишла ка парламенту, не знамо - поручили су чланови радне групе за израду поменутог закона.

Циљ поменутог закона је био да фонд ступа на сцену и помаже дјеци у случају када родитељ који је дужан да уплаћује алиментацију то не ради три мјесеца заредом или најмање три мјесеца у посљедњих годину дана. Од оног тренутка када фонд исплати новац за издржавање дјетета, на њега прелазе права да покрене поступак против неодговорних родитеља.

- На мјесто повјериоца у тим случајевима дошао би фонд који би судским путем натјерао неодговорног родитеља да исплати онолику суму новца коју су они већ уплатили дјетету. Поред тога, морао би да плати и судске трошкове, а тај новац би уплаћиван у фонд - наведено је у закону.

Међутим, након усвајања нацрта закона, према процедури, рок да он буде упућен у форми приједлога ка Народној скупштини је шест мјесеци, али то у овом случају није урађено па ће надлежни, по свему судећи, када је ријеч о овом акту морати да крену од самог почетка.

Поражавајући резултати

Према посљедњим доступним подацима удружења самохраних родитеља, у Српској чак око 70 одсто родитеља не плаћа алиментацију и занемарује дјецу.

Поражавајући су и резултати истраживања у Бањалуци, према којима само око седам одсто родитеља који не живе са дјецом своје обавезе испуњава у потпуности, док око 20 одсто њих то чини само повремено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана