Алија свјесно изазвао рат у којем су гинули Бошњаци

Вељко Зељковић
Алија свјесно изазвао рат у којем су гинули Бошњаци

БАЊАЛУКА - Стављање у исту раван Алије Изетбеговића и Ратка Младића представници бошњачких партија, елита и невладиних организација доживљавају као поруку колонијалног управника да не могу да очекују фаворизовање програма Алије Изетбеговића и његових насљедника и то им смета можда још више од наводног изједначавања Алије и Ратка.

Каже ово за “Глас Српске” политички аналитичар Александар Павић, коментаришући политичку и медијску буру која се дигла у ФБиХ, након што је Кристијан Шмит изјавио да је неприхватљиво да у уџбеницима за основну школу буду слике Младића и Изетбеговића.

Павић каже да га нису нимало изненадиле реакције из Сарајева, које иду чак дотле да се чак тражи смјена њемачког дипломате Кристијана Шмита. Наводи да је за муслимане у БиХ, или бар за њихову политичку елиту, Алија Изетбеговић “отац нације” и извор њиховог политичког легитимитета. Стога бошњачка елита како каже, жестоко реагује на све што би се могло перципирати као напад на њега, јер тиме они заправо бране себе и своје политичке, економске и друштвене амбиције и стечене позиције.

- Наравно, Ратко Младић им је посебан трн у оку, јер је он уз Радована Караџића главни симбол српског отпора реализацији Алијине “Исламске декларације”, односно унитарне и централизоване БиХ под доминацијом радикалног исламског фактора - истакао је Павић.

Сматра и да је за Србе само по себи неприхватљиво свако изједначавање ове двојице, јер се Алија Изетбеговић залагао за сецесију БиХ од Југославије и на крају је свјесно изазвао крвави рат, док је Ратко Младић најприје био у служби одбране заједничке државе, а затим када су Алија и његови сљедбеници изазвали рат, и у служби одбране српског народа од новог геноцида и понављања сценарија НДХ, који су Алија Изетбеговић и његове присталице прижељкивали и активно на њему радили.

Овим поводом јуче се огласио и предсједник Републике Српске Милорад Додик, поручујући да је некадашњи бошњачки лидер Алија Изетбеговић непресуђени ратни злочинац, чији аманет данас слиједе сви политички представници Бошњака у БиХ, без икакве разлике.

- Он је ратни злочинац. И тужилац Хашког трибунала, у то вријеме Карла дел Понте, рекла је да га је смрт спријечила да изађе на суд - рекао је Додик, констатујући да у ФБиХ то желе да избришу те да своје ратне злочинце прогласе херојима, не само за свој народ, него за све народе у БиХ.

Подсјетио је да је Изетбеговић у Другом свјетском рату био у Ханџар дивизији, која је позната по томе да је клала и убијала све Србе на које је наишла, додајући да је Изетбеговић у бившој Југославији лежао због радикалне идеологије “Младих муслимана”.

- И ове посљедње реакције најбољи су доказ да су његову идеологију прихватили сви, без обзира да ли су СДП, СДА као његова изворна странка, Странка за БиХ или нека Конаковићева или Фортина странка. Према њиховим мјерилима, требало би да у наше уџбенике напишемо да је Алија Изетбеговић био миротворац, тај који је свима желио добро, а истјерао је из Сарајева 156.000 Срба, да је Сребреница била оно што они хоће да кажу, да сатру свако српско поимање па и историју - истакао је Додик, подсјећајући да је Изетбеговић човјек који је рекао да ће жртвовати мир за наводну независност БиХ.

Куда су те ријечи и поруке одвеле БиХ, како каже, могли смо видјети током деведесетих. Када су у питању наводи да је Изетбеговић “отац нације”, Додик је поручио да то може да буде само за муслимане и оне који су пратили идеје младомуслимана исказане у његовој књизи о исламској декларацији.

Коментаришући за данас најављени протест испред ОХР-а тзв. пробосанских снага, Додик је рекао да би вјероватно и он био на том скупу да није најављен као скуп пробосанских снага.

Уџбеници историје

Према ријечима предсједника  Српске, Радован Караџић и Ратко Младић несумњиво су дио историје и то, како је истакао, нико не може заобићи. 

- Историја народа је незаобилазна, несумњиво је да је Изетбеговић имао утицај на историјска дешавања, конституисање муслиманског, односно бошњачког народа. Несумњиво да су историјску улогу имали Караџић и Младић и то не можете да избришете - рекао је Додик, додајући да Срби не покушавају да утичу на то како друга страна пише уџбенике историје те изразио жаљење због српске дјеце која уче ту историју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана