Александар Врањеш, амбасадор БиХ у Хрватској: Амбасада не служи за партијске послове

Ведрана Кулага Симић
Александар Врањеш, амбасадор БиХ у Хрватској: Амбасада не служи за партијске послове

БАЊАЛУКА - Амбасада БиХ у Загребу стоји на располагању свима који се јаве или дођу да се распитају о гласачким правима на предстојећим изборима и то никада никоме неће бити ускраћено, али нећемо бити дио злоупотреба у политичке сврхе.

Казао је то за “Глас” амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш након тврдњи из Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, односно предсједника Суада Арнаутовића да су запослени у том дипломатском представништву одбили да информишу грађане БиХ који се налазе у тој држави о начину гласања на идућим изборима.

Одбацујући те оптужбе за опструкције, Врањеш је нагласио да је на сцени класична замјена теза и злонамјерно спиновање представника СДА у ЦИК-у и Министарству иностраних послова (МИП). Из ЦИК-а је, наиме, у четвртак стигао и-мејл да ће Арнаутовић посјетити амбасаду 13. јула те да моле да се организују информативни састанци и обавијесте удружења грађана БиХ да би држављани БиХ, који желе да се региструју за гласање изван БиХ, били упознати са начином подношења пријаве на портал е-Избори. У прилогу је, каже, била одлука ЦИК-а о едукацији и информисању бирача изван БиХ у којој се истиче да је “потребно информисати бираче који живе изван БиХ да представници удружења грађана дођу у просторије ДКП-а или организују јавни скупови у домовима културе, хотелима или салама”.

- Тврдња да су запосленици амбасаде одбили информисати грађане БиХ о начину гласања је потпуно нетачна и злонамјерна. Сви који су затражили информације о гласању су их и добили. Треба узети у обзир да, због веома малог интересовања држављана БиХ да гласају у Амбасади БиХ у Загребу, није било гласања у посљедњих 20 година јер је пракса да држављани БиХ у Хрватској гласачко право остварују путем поште или одласком у БиХ да у мјесту пребивалишта гласају - наводи Врањеш.

Као амбасадор је одговорио да ће Арнаутовића примити шеф Одсјека за конзуларне послове Божо Драгичевић да би провјерили да ли има услова за отварање бирачког мјеста. Када је ријеч о организовању састанка са Удружењем грађана БиХ, Врањеш тврди да је одговорио да састанак неће бити организован јер амбасада “не може да обезбиједи паритет да на састанку присуствују удружења грађана све три конститутивна народа”.

- У Хрватској функционише око 15 удружења бошњачке националне мањине, махом повезаних са СДА и Бошњачком демократском странком. Ниједно нема статус кровног удружења држављана БиХ из реда бошњачког народа и у великој мјери су међусобно и посвађани, како тврди и један од представника Армин Хоуић. Тако да не значи, а приори, да 15 удружења окупљају само држављане БиХ из реда бошњачког народа, него и држављане Хрватске који немају или су се одрекли држављанства БиХ. Напомињем да се путем амбасаде у Загребу годишње око 700 држављана, у највећем броју Бошњака, сваке године одрекне држављанства. Уз то, као амбасадор немам законски прописану обавезу да будем у контакту ни са једним удружењем грађана, посебно не са удружењима која окупљају националну мањину народа којем сам не припадам и која су повезана за одређеним политичким партијама - категоричан је Врањеш.

Додаје да у Хрватској нема ниједно удружење грађана који представљају држављане БиХ из реда српског или хрватског народа.

- Дакле, захтјев ЦИК-а да позовем на састанак удружења БиХ не стоји јер, као што сам написао, званично немамо удружења која представљају држављане БиХ из реда три конститутивна народа, него удружења која представљају националне мањине, који нису нужно држављани БиХ, који су политички повезани са одређеним партијама и који се нису јавили у посљедњих 20 година да гласају путем Амбасаде БиХ у Загребу - тврди Врањеш.

Сметња

Када је ријеч о пријетњама тужбом, први човјек амбасаде у Загребу каже да га не изненађује та реакција, посебно од стране оних који су “Министарство ставили у службу интереса СДА, водећи бошњачку спољну политику у складу са 'Исламском декларацијом' Алије Изетбеговића”.

- Те пријетње ме неће спријечити у обављању дужности амбасадора БиХ из реда српског народа, што очигледно руководству МИП-а и највише смета - поручио је Врањеш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана