Александар Раковић за „Глас“: Спајић наставио Ђукановићевим стопама

Вељко Зељковић
Александар Раковић за „Глас“: Спајић наставио Ђукановићевим стопама

Одлука премијера Милојка Спајића да представници Црне Горе у Генералној скупштини УН гласају за усвајање резолуције о Сребреници очекивана је, јер je актуелни предсједник Владе по доласку на власт само наставио са антисрпском кампањом коју су прије њега водили Мило Ђукановић и ДПС.

Каже ово у интервјуу за "Глас Српске" историчар Александар Раковић додајући како се ради о такозваном конвертитском синдрому, којем је подлегао и сам Спајић, не показујући при томе ни трун срамоте због такве одлуке.

- Њега очигледно не брине то што ће на овај начин забити нож у леђа Србији и Републици Српској и уопштено српском народу. То је резултат поданичке политике, али и кризе идентитета. Они, нажалост, не показују ни трунку емпатије, а очигледно их ни савест не гризе – истакао је Раковић.

ГЛАС: Да ли ово може довести до неких нових подјела унутар Црне Горе?

РАКОВИЋ: Свакако неће допринети побољшању односа, који су у протеклом периоду доведени на најнижи могући ниво. Спајићева одлука сигурно ће довести до нових тензија. Али српски народ који живи у Црној Гори навикао је на овакве политичке излете и вратоломије и верујем да ће их упамтити и знати "наградити". Оно што је можда најжалосније јесте да подршку усвајању ове резолуције пружају и они који су на власт дошли управо захваљујући српским гласовима. Спајић је очигледно наставио с политиком Ђукановића. Каже да ће Црна Гора гласати за ову резолуцију иако зна да је већина народа против усвајања овог документа. Можда је ово добра прилика да сви прогледају и да на наредним изборима дају глас онима који ће се уистину борити за бољи положај Срба у Црној Гори. Ово што се сада дешава је озбиљно, јер се ради о стигмама које западне земље, па

и уз помоћ Црне Горе, желе ставити на леђа читавом српском народу на простору Балкана. Ником у региону неће бити боље због стављања ових стигми. Варају се они који тако мисле.

ГЛАС: Да ли сматрате да је било утицаја, односно притисака са стране да Црна Гора буде међу оним земљама које ће подржати доношење ове резолуције? Зар можда није било једноставније да се овом приликом буде уздржано?

РАКОВИЋ: Не верујем. Чисто сумњам, јер су они већ у много наврата показали да воде једну поданичку политику. Све ће урадити да се додворе појединим западним земљама, па чак и онда када то оне

од њих не траже. Они то раде јер сматрају да ће се досадашњи поредак ипак очувати. Не виде шта се ваља иза брда. То је једна кратковида политика, која ће им се обити о главу.

ГЛАС: Како уопште гледате на тајминг да једна оваква резолуција буде усвојена, али и то што је њен идејни творац и предлагач Њемачка?

РАКОВИЋ: Па то је јасно код дан - Немачка на тај начин жели опрати своју црну ратну, односно нацистичку прошлост, тако што ће пронаћи неког другог у свету на кога ће упрети прст и то на једној измишљеној и злонамерно исконструисаној причи. Они ту колективну кривицу желе свалити на леђа Срба, народа над којим су они извршили геноцид. То је, у ствари, класично скретање пажње са свега оног што се дешавало током Другог светског рата. Има ту доста и политике јер, рецимо, САД на овај начин желе завршити процесе које су започеле још деведесетих. Уништили су једну лепу државу, а за то сада треба окривити Србе. Наравно, и овај тајминг није случајно изабран, јер су креатори ове резолуције постали свесни да од пораза Русије нема ништа те им се жури да заврше са балканским пословима. И то је тако. Ништа се не би променило ни да су којим случајем Српска и Србија увеле санкције Русији.

Јасеновац

ГЛАС: Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић недавно је изјавио да ће политички представници српског народа предложити Скупштини да усвоји резолуцију о геноциду у Јасеновцу. Очекујете ли да она буде подржана од стране осталих партија?

РАКОВИЋ: Не верујем да ће Спајић и његово друштво подржати тако нешто. Наћи ће неки изговор за тако нешто, у то не сумњам. То им није приоритет. Ако би којим случајем тако нешто и подржали, радило би се о тактичком потезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана