Александар Павић, политички аналитичар: Западне владе понашају се као Суперхик

Вељко Зељковић
Александар Павић, политички аналитичар: Западне владе понашају се као Суперхик

Западним земљама су потпуно овладале моћне породице, у чију службу су стављене и владе тих држава. Буквално се спроводи оно што се некада сматрало великом теоријом завјере - стварање огромног социјалног раслојавања међу људима и прављења једног новог робовласничког система.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” политички аналитичар Александар Павић коментаришући извјештај организације Оксфам, који је открио да је у посљедње двије године један одсто најбогатијих људи на свијету два пута увећао своје богатство. Оно је порасло за невјероватних 26.000 милијарди долара. У њему се истиче и да 1,7 милијарди радника у свијету има плате које инфлација надмашује, али и да број сиромашних нагло расте те да се први пут у посљедњих 25 година десило да су истовремено расли и екстремно богатство и сиромаштво.

- Жртвују се људи и тржишта зарад профита малобројних компанија. Мислим да је све кренуло још од финансијске кризе 2008. Тада су и централне банке стављене у њихову службу. Тада је умро капитализам и конкуренција. Онда су ти исти злоупотребили и корона кризу па онда и рат у Украјини. Све некако подсећа на један глобални ресет о којем су светски моћници говорили пре пар година у Давосу, на Суперхика, лика из стрипа “Алан Форд”, који отима од сиромашних и даје богатима - истакао је Павић.

ГЛАС: Шта можемо очекивати од састанка политичке и финансијске елите у Давосу, коју очигледно не забрињавају ови подаци?

ПАВИЋ: Оснивач Светског економског форума Клаус Шваб прије пар година је људима у свету злокобно поручио: “Нећете имати ништа, али ћете бити срећни због тога”. И овај састанак у Давосу је управо у функцији легитимизације те олигархије која је завладала западним светом. Оно што је обележило овогодишњи самит јесте одсуство руског бизниса. То много говори - да се и Давос потпуно ставио у функцију вођења рата против Москве. Али, тај глобални ресет о којем они говоре, односно глобализација света на један колонистички и неолиберални начин, неће моћи заживети до краја. Давос нема више толику глобалну моћ.

ГЛАС: Највећи амерички инвестициони фонд “Блек рок” је крајем прошле године потписао уговор са Украјином и преузео улогу савјетника Кијева о томе како обновити овом ратом порушену земљу. Да ли је ово припрема за крај рата и улазак америчких компанија?

ПАВИЋ: “Блек рок” представља најбољи пример тог неолибералог и робовласничког капитализма и предаторског система. Они под контролом држе готово 90 одсто највећих светских корпорација. Мислим да је Украјина тренутно највећи финансијски пројекат те дубоке америчке државе. Преко ње се перу тоне новца, који се враћа у џепове америчких политичара и моћника. Они ће на крају покорити читаву Украјину, која обилује разним природним ресурсима. “Блек рок” је још пре почетка рата овог ставио своје шапе на велике површине пољопривредног земљишта у Украјини и ово што сада раде само показује да они неће тако лако да се одрекну тога, чак шта више. Режим Володимира Зеленског се отворено ставио у њихову службу.

ГЛАС: Шпанска агенција ЕФЕ урадила је анкету која је показала да већина Аустријанаца, Нијемаца и Шпанаца сматра да би рат у Украјини требало да се заврши што прије, чак и ако би то значило да би они морали да жртвују дио територије. Да ли оваква истраживања могу нешто промијенити у политикама европских држава према Русији?

ПАВИЋ: И то показује колико су поменуте западне елите отуђене од сопственог народа. Тако ће бити све док се то незадовољство не пренесе и на улице, док се не појаве масовнији социјални покрети и протести људи који ће се побунити против садашњег стања. Значи док западне елите на својој кожи не осете гнев народа, рат у Украјини ће трајати. Бојим се да једна радикална струја која постоји у Вашингтону и Лондону спрема ићи до краја у обрачуну с Русијом. Видећемо шта ће бити са Европом.

Британске санкције

ГЛАС: Поједини британски политичари предложили су увођење нових санкција предсједнику Српске Милораду Додику. Да ли то може утицати на стабилизацију политичких (не)прилика у БиХ?

ПАВИЋ: Српска ни до сада није имало неке користи од њих. Није било сарадње. Само штете. Мислим да би се Додик обрадовао када би они то урадили, јер би се на тај начин и формализовао досадашњи непријатељски став Велике Британије према Српској. Неће то имати никаквог ефекта на Српску, већ ће само ствари оголити до краја. Гледано кроз историју, они су имали најдоследнији антисрпски став. Ни сад га не крију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана