Александар Павић, политички аналитичар: Београд и Бањалука морају говорити истим гласом

Вељко Зељковић
Александар Павић, политички аналитичар: Београд и Бањалука морају говорити истим гласом

Опасност од неких нових етничких сукоба у БиХ је више него реална, јер САД неће презати од поновног паљења бурета барута уколико не успију да остваре неке од својих геополитичких циљева на овим просторима.

Каже ово политички аналитичар Александар Павић коментаришући недавно објављени извјештај, односно процјену америчких обавјештајаца који су упозорили да би се западни Балкан, односно БиХ могла суочити са, како је наведено, ризиком локализованог међуетничког насиља током ове године.

- Америчке обавештајне службе увек разрађују одређене сценарије па тако постоје и многи за ове наше просторе. Они им стоје у ладицама и у зависности од развоја догађаја извлаче одређене. Сматрам да је један од њих већ на столу. Он је активиран оног тренутка када је покренут лажни судски процес против председника Српске. Свесни су да губе конце те да кинески и руски утицај почиње да доминира над западним, а што је видљиво и у Републици Српској. Због тога су спремни да изазову сукобе, да би сачували своју неоколонијалну контролу. Не желе без борбе допустити својим геополитичким противницима да уђу у тај вакуум који би остао иза њих - каже Павић.

ГЛАС: Да ли је овај извјештај једна врста прављења алибија за слање нових међународних војних снага у БиХ, а прије свега НАТО-а?

ПАВИЋ: Наравно. Као што сам већ рекао, поменути извјештај представља један од сценарија за БиХ. Он подразумева да се пронађе кривац, неко ко наводно ради против демократије и западних интереса. У случају БиХ то је Милорад Додик. То је једна матрица и опробан рецепт који САД користе већ деценијама. Они се у тим случајевима појављују као миротворци, са белим или плавим шлемовима, како би измирили племена и зараћене домороце.

ГЛАС: Некако истовремено објављена и је информација да би и овдашње банке, и то оне које сарађују са санкционисаним појединцима, могле на црну листу.

ПАВИЋ: То је једна од моћних алатки са којима се жели дестабилизовати Република Српска. Пробаће да опробају рецепт који су покушали у случају Русије, ударајући на финансије и платни промет. У случају Русије им није успело, а верујем да неће и када је Српска у питању, јер власти активно раде на тражењу финансијских алтернатива, правећи све чвршће везе са земљама које нису дио ове западне приче. Да закључим, суђењем председнику Додику се на најдиректнији начин удара на дејтонске темеље, политички дестабилизује БиХ, а сада видимо да нису искључени и директни удари на финансијски систем и економију Српске.

ГЛАС: Шта би се могло десити уколико би предсједник Додик био осуђен због непоштовања одлука Кристијана Шмита?

ПАВИЋ: Ако је судство независно и правично, онда један такав сценарио није могућ. Уколико до тога дође - не видим начин на који би БиХ могла опстати. Свима је јасно да уколико председник Додик буде осуђен, то би био дефинитивни крај БиХ. Република Српска не би могла да прихвати једну такву пресуду, јер се њом на најдиректнији начин удара по највишим њеним институцијама. Осуђујућа пресуда би била попут референдума 29. фебруара и 1. марта 1992. године.

ГЛАС: Зашто смо толико интересантни појединим западним земљама?

ПАВИЋ: На овим просторима се преплићу интереси истока и запада. Вијековима. Али исто тако њима смета српски фактор, односно српски народ који живи на једном својеврсном острву, унутар територије коју они контролишу. Као и 1941. године српски фактор, с обе стране Дрине је тај који спречава консолидацију новог фронта према Русији те се сада због тога и по сваку цену то слободарско острво покушава потопити и ставити под кишобран и контролу НАТО-а. Ако се сломи Српска, онда би било лако увући БиХ у овај војни савез, а након тога вероватно и Србију. На тај начин би била спуштена нова гвоздена завеса према Русији.

ГЛАС: Шта нам је онда чинити?

ПАВИЋ: Београд и Бањалука морају говорити истим гласом. Треба схватити и да ови простори немају светлу и добру будућност унутар НАТО-а, који је противник стварања мултипоралног света. Ако останемо иза гвоздене завесе која се прави, бићемо усисани у тај западни светски поредак, који не само што је антисрпски, већ руши православље и породицу.

Нови мамац

ГЛАС: Како гледате на најаве да би БиХ ускоро могла отворити преговоре о уласку у Европску унију?

ПАВИЋ: Отварање преговора, без датума, врло мало значи. На све ово гледам као на још један мамац. На штапу се налази улазак у ЕУ. На овај начин Брисел жели под контролу ставити балканске просторе, држећи БиХ и друге земље у вечитом предсобљу. Све се то ради се због Русије и њеног утицаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана