Стоилковић: Албанци одлучили да постану господари Сјеверне Македоније

Срна
Стоилковић: Албанци одлучили да постану господари Сјеверне Македоније

БЕОГРАД- Предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији Иван Стоилковић изјавио је да су Албанци, уз прећутну сагласност Запада, одлучили да постану господари Сјеверне Македоније и да међуполитичке размирице пријете да прерасту у међунационалне сукобе.

Стоилковић је указао да Албанци у Сјеверној Македонији већ деценијама испод жита раде на пројекту "велике Албаније", на шта ЕУ и Запад ћуте, али бурно реагују на помињање српског свијета, те да је очигледно да ће Срби морати озбиљније да раде на томе.

Он је нагласио да ће Срби као народ бити принуђени да се "скупе на једном месту".

"То је изазов времена пред нама. Они сада праве `велику Албанију`, а нас цепкају на мали милион делова. То неће моћи да има дуги рок трајања, јер овој међународној заједници са оваквом политиком и практичним поступцима рок трајања полако истиче", рекао је Стоилковић.

Он сматра да Срби треба да увиде гдје се налазе у садашњим околностима и да на другачији начин, а не "грлом у јагоде", озбиљно приону на стварање српског свијета.

Говорећи о отварању Спомен-музеја терористичке ОВК-а у селу Сопот код Куманова у којем је главни експонат карта "велике Албаније", Стоилковић је рекао да је то учињено преко ноћи, без дозволе надлежних органа, а у режији министарства на чијем је челу Албанац.

Стоилковић је нагласио да су Албанци, уз прећутну сагласност Запада, одлучили да постану господари Сјеверне Македоније и да је то јасно изрекао лидер албанске партије Демократска унија за интеграцију.

"Можемо и ми да донесемо одлуку да будемо господари на Месецу, али ми то не звучи нормално. То су ствари које се косе са самом логиком", рекао је Стоилковић.

Он је указао да међуполитичке размирице пријете да прерасту у међунационалне сукобе у Сјеверној Македонији, јер су албански националисти отворили Пандорину кутију национализма по ко зна који пут.

"Та реторика да сте ви одлучили да некоме будете господар није из чиста мира, већ је реч о реализацији неке агенде која је свима јасна и сви знају о чему се ради, али нико не жели о томе јавно да прича. Није то ништа ни ново, ни неочекивано, али једноставно забрињава то што међународна заједница упорно ћути на све ове догађаје", рекао је Стоилковић.

Он је указао да је породица његовог стрица била посљедња српска породица која је напустила село Сопот, које су Албанци очистили од Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана